ANP9 feb '12 07:54Aangepast op 9 feb '12 08:33

'AEX opent licht hoger'

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs zal donderdag licht hoger openen. Ook de andere Europese beurzen zullen voorzichtig hoger beginnen. Beleggers wachten nog altijd op een akkoord in Griekenland en kijken uit naar de uitkomsten van de beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB).

,,De AEX opent zo'n 1 punt hoger. Het hangt er nog van af hoe de cijfers van ING zullen vallen, want die zien er niet zo heel goed uit. De handel zal echter vooral in het teken staan van de ECB-bijeenkomst en de Griekse onderhandelingen. De Griekse premier heeft de deadline gesteld op vanmiddag 17.00 uur. Dan moet er een akkoord zijn'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

De ministers van Financiën van de eurolanden zullen donderdag om 18.00 uur in Brussel bijeen om te praten over Griekenland. IMF-directeur Christine Lagarde zal de bijeenkomst bijwonen.

ING

De Griekse premier Lucas Papademos hoopt donderdag de drie regeringspartijen alsnog achter extra bezuinigingen te krijgen. Woensdag lukte dat ondanks meer dan 7 uur praten niet. De nieuwe draconische bezuinigingen vormen een voorwaarde voor een nieuw pakket noodkredieten van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

In Amsterdam opende ING donderdag de boeken over het vierde kwartaal. De bank en verzekeraar heeft in het afgelopen kwartaal duidelijk de gevolgen van de schuldencrisis en van scherpere regels voor verzekeraars in de Verenigde Staten gevoeld. Ondanks een forse winstgroei zetten die ontwikkelingen de resultaten onder druk.

Azië

Ook Nutreco bracht de resultaten naar buiten. Het diervoederbedrijf kondigde daarbij het vertrek aan van topman Wout Dekker. Dekker vertrekt eind 2012 en zal worden opgevolgd door de Noor Knut Nesse. Nutrecoheeftin 2011 flinke groei laten zien. Ook 2012 is goed begonnen.

In het Verre Oosten lieten de beurzen donderdag een gemengd beeld zien. Beleggers bleven voorzichtig in afwachting van de verdere ontwikkelingen rond Griekenland. In Tokio sloot de Nikkei 0,2 procent lager na tegenvallende Japanse machineorders.

Amerika

De beurzen in New York sloten woensdag licht hoger. De Dow-Jonesindex eindigde een fractie hoger op 12.883,95 punten. De S&P 500 won 0,2 procent en de technologiebeurs Nasdaq steeg 0,4 procent.

De Europese beurzen sloten eerder op de dag licht lager. De AEX-index in Amsterdam eindigde met een verlies van 0,2 procent op 325,33 punten. De MidKap-index won 0,1 procent tot 531,81 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen eindigden tot 0,2 procent lager.

De euro was donderdag voor opening van de aandelenbeurzen 1,3295 dollar waard, tegen 1,3229 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 99,15 dollar per vat en Brentolie klom ook 0,3 procent tot 117,55 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen