AMSTERDAM (AFN) - PostNL houdt ondanks de moeizame voortgang van de reorganisatie vast aan de besparingen die de operatie moet opleveren. Dat stelde bestuursvoorzitter Herna Verhagen maandag in een toelichting op de kwartaalcijfers van het postbedrijf.
PostNL zag zich in het voorjaar gedwongen de reorganisatie van de Nederlandse postactiviteiten stil te leggen, omdat de nieuwe werkwijze de kwaliteit van de postbezorging in gevaar bracht. De voorgestelde maatregelen worden nu geëvalueerd, waarna PostNL in het vierde kwartaal met een nieuw plan komt.
,,Dat plan moet realistisch en haalbaar zijn'', stelde Verhagen. ,,Daarvoor doen we in het derde en vierde kwartaal testen, die de onzekerheid in de plannen zoveel mogelijk moeten terugdringen.''
Doelstellingen
De pas aangetreden bestuursvoorzitter kon niet aangeven in welke zin de plannen zullen afwijken van de oorspronkelijke bezuinigingsmaatregelen. PostNL houdt wel vast de doelstellingen voor de uiteindelijke besparingen, benadrukte ze. ,,We hebben veel ervaring met succesvolle reorganisaties, dat geeft vertrouwen.''
PostNL moest door alle problemen de besparingsdoelen voor dit jaar verlagen. Het bedrijf verwachten dat de reorganisatie dit jaar 25 tot 40 miljoen euro oplevert, in plaats van 40 tot 60 miljoen euro. De implementatiekosten vallen door de vertraging 20 tot 40 miljoen euro lager uit dan eerder verwacht. PostNL maakte afgelopen kwartaal wel 10 miljoen euro aan extra kosten om de kwaliteit op peil te brengen. Die kosten lopen in de tweede helft van het jaar terug, stelde Verhagen.
Pijnpunt
De reorganisatie is niet het enige pijnpunt voor PostNL. Het bedrijf kampt ook met problemen op pensioengebied. Het pensioenfonds van PostNL kent inmiddels een gat van circa 454 miljoen euro. Het postbedrijf is van mening dat het dat tekort niet hoeft bij te storten, maar de geschillencommissie die daarvoor is aangesteld moet nog een uitspraak doen. Die wordt in het derde kwartaal verwacht.
Daarnaast vormen nieuwe boekhoudregels een bedreiging voor de vermogenspositie van PostNL. De nieuwe regels kunnen ertoe leiden dat PostNL begin 2013 een negatief eigen vermogen heeft, waarschuwde financieel directeur Jan Bos. Dat zou betekenen dat PostNL moet afzien van de beloofde uitkering van dividend in contanten.
Het postbedrijf wacht verder op de overname van TNT Express door UPS. PostNL bezit 29,9 procent van TNT en biedt die aandelen aan bij de overname, die nog moet worden goedgekeurd door de Europese Commissie. Verhagen gaf geen commentaar op vragen over mogelijke interesse van PostNL in delen van TNT als het expressbedrijf van Brussel onderdelen moet afstoten.