ANP6 sep '12 08:10Aangepast op 6 sep '12 08:38

'AEX opent licht hoger'

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam zal donderdag waarschijnlijk licht hoger openen. Ook de andere Europese beurzen zullen met kleine winsten beginnen. Alle ogen zijn gericht op de cruciale beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB), die later op de dag zal plaatsvinden.

,,De AEX begint ongeveer 1 punt hoger. De focus van de markt is volledig gericht op de persbijeenkomst van ECB-president Mario Draghi. De grote vraag blijft wat hij gaat doen en vooral hoe hij het gaat doen. Daarnaast krijgen we een stroom aan belangrijke macrocijfers te verwerken. Het wordt al met al een spannende handelsdag", aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

De financiële markt rekent erop dat de ECB de rente met 25 basispunten verlaagt naar 0,5 procent, het laagste niveau ooit. Ook gaan marktkenners ervan uit dat de centrale bank nieuwe steunmaatregelen aankondigt, zoals een hervatting van het opkopen van Italiaanse en Spaanse staatsobligaties. De verwachtingen zijn hooggespannen sinds ECB-president Mario Draghi eind juli aankondigde alles te zullen doen om de euro te redden.

Verre Oosten

De beurzen in het Verre Oosten lieten donderdag een gemengd beeld zien, waarbij de koersuitslagen beperkt bleven. Beleggers hielden zich koest in afwachting van de plannen die het ECB-bestuur naar verwachting ontvouwt om de eurocrisis te lijf te gaan. De Nikkei in Tokio sloot onveranderd op 8680,57 punten.

De Amerikaanse en Europese effectenbeurzen kwamen woensdag ook nauwelijks van hun plaats. Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex na een tamme handelssessie 0,1 procent hoger op 13.047,48 punten. De breder samengestelde S&P 500 verloor 0,1 procent tot 1403,44 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,2 procent tot 3069,27 punten.

Euro

In Amsterdam sloot de AEX-index 0,1 procent hoger op 328,83 punten. De Midkap daalde 0,2 procent tot 503,55 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs wonnen respectievelijk 0,5 en 0,2 procent, die in Londen zakte 0,3 procent.

De euro was donderdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,2611 dollar waard, bijna evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 96,08 dollar per vat en Brentolie klom 0,4 procent tot 113,56 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen