ANP30 okt '12 19:54

Spaans tekort kleiner dan verwacht

ANP
ANP

MADRID (ANP) - Het tekort van de Spaanse overheid in 2012 tot en met de maand september bedraagt 3,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat liet het Spaanse ministerie van Financiën dinsdag weten. Volgens het ministerie zal het tekort aan het einde van het jaar uiteindelijk lager uitkomen dan eerder werd verwacht.

Inclusief bijzondere kosten, zoals betalingen aan Spaanse regio's die in financiële problemen zitten, bedroeg het tekort tot nu toe 4,4 procent van het bbp. Eerder gaf Spanje aan te streven naar een tekot van 4,5 procent exclusief de betalingen en de regio's en 6,3 procent inclusief die overdrachten.

Beide cijfers zijn nog exclusief het geld dat nodig is om noodlijdende Spaanse banken te ondersteunen. Als deze fondsen worden meegenomen, zou het tekort naar verwachting op 7,3 procent uitkomen. Maar deze eenmalige kosten zouden door de Europese Unie niet worden meegerekend als Spanje aan het einde van het jaar wordt beoordeeld op de begrotingsdiscipline. De Europese Unie wil dat landen hun begrotingstekort onder de 3 procent van het bbp houden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen