ANP13 mrt '12 15:05Aangepast op 13 mrt '12 15:39

EU-parlement wil afstand Rutte van PVV-site

ANP
ANP

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement (EP) in Straatsburg doet een krachtig beroep op premier Mark Rutte om het PVV-meldpunt over Midden- en Oost-Europeanen namens de Nederlandse regering te veroordelen. Ook moeten Rutte en zijn kabinet zich van het ,,betreurenswaardige initiatief'' distantiëren.

Dat staat in een ontwerptekst van de resolutie die een overgrote meerderheid van het parlement donderdag wil aannemen. Het EP wil ook dat de Europese Raad van regeringsleiders en staatshoofden de PVV-website veroordeelt als belediging van Europese waarden en principes. Volgens het EP ondermijnt het meldpunt de vrijheid van verkeer en werkt het discriminatie in de hand.

De grote partijen in het parlement bereikten dinsdagmiddag in principe overeenstemming over de tekst. Het komt niet vaak voor dat het EP zich in een resolutie richt op één bepaald land. Onder de opstellers zijn de christendemocratische fractie waarvan het CDA deel uitmaakt en de liberale fractie waarin VVD en D66 zijn vertegenwoordigd.

Het parlement wil ook dat de Nederlandse regering onderzoekt of de website heeft geleid tot meer haat en discriminatie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen