ANP20 dec '12 21:40

'Nederland heeft redelijke begroting'

EPA
EPA

LONDEN (ANP) - De Nederlandse regering heeft een redelijk stevig begrotingsraamwerk opgetuigd met een netto bezuiniging van 15 miljard euro tussen 2013 en 2017. Dat stelt kredietbeoordelaar Moody's in zijn jaarlijkse rapport over de kredietwaardigheid van Nederland.

Moody's ziet als voornaamste risico voor de overheidsplannen dat de economie zwakker presteert dan wordt aangenomen. Daarnaast is er, zoals in vele ontwikkelde landen, druk op de begroting door de vergrijzing. ,,Dat de bevolking gemiddeld steeds ouder wordt, betekent dat de uitgaven aan de gezondheidszorg waarschijnlijk voor de lange termijn een zwakke plek blijven voor de staatsfinanciën'', aldus Moody's. Een andere zwakke plek is de financiële sector, vanwege de omvang daarvan en de grote hypotheeklast per huishouden.

De kredietbeoordelaar handhaaft ondanks deze potentiële gevaren zijn AAA-rating, de hoogst mogelijke beoordeling. Ook Standard & Poor's en Fitch hebben een AAA-rating voor Nederland. Bij Moody's en Fitch zijn de vooruitzichten bovendien stabiel, terwijl Standard & Poor's ze als negatief bestempelt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen