ANP12 mrt '12 07:52Aangepast op 12 mrt '12 08:29

'Lagere opening AEX'

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs zal maandag licht lager openen. Ook de andere Europese beurzen zullen met kleine verliezen beginnen in navolging van de negatieve stemming in Azië.

,,De AEX begint ongeveer 1 punt lager. Beleggers kijken even de kat uit de boom na de recente sterke opmars. De focus zal daarbij gericht blijven op macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten'', aldus Barry van der Laan, hoofd van IG Markets Netherlands.

Beleggers zullen deze week vooral letten op de ontwikkeling van de detailhandelsverkopen en de inflatie in de Verenigde Staten in februari, die respectievelijk dinsdag en vrijdag worden gepresenteerd. Vrijdag komen ook cijfers over de industriële productie en de jongste stand van het consumentenvertrouwen in 's werelds grootste economie naar buiten. Daarnaast komen de beleidsmakers van de Federal Reserve dinsdag bij elkaar.

In Amsterdam liet diervoederbedrijf Nutreco maandag weten het belang in de Braziliaanse joint venture Nutreco Fri-Ribe te vergroten van 51 procent tot 97 procent.

Pharming

Biotechnologiebedrijf Pharming kondigde aan de derde tranche van een converteerbare obligatielening van 8,4 miljoen euro te hebben afgelost. Daarbij werden ruim 20,2 miljoen aandelen uitgegeven aan obligatiehouders. Pharming maakte in december bekend de lening volledig geconverteerd te willen hebben op 15 juli van dit jaar.

Aan het overnamefront liet technisch dienstverlener Imtech weten de Turkse branchegenoot AE Arma-Elektropanç over te nemen. Imtech koopt in eerste instantie 80 procent van de aandelen en op termijn de resterende 20 procent.

Verre Oosten

De beurzen in het Verre Oosten begonnen maandag lager aan de nieuwe handelsweek. Een groter dan verwacht handelstekort in China wakkerde de vrees aan dat de Chinese economie mogelijk sneller afkoelt dan voorzien. De Nikkei in Tokio sloot 0,4 procent lager.

De effectenbeurzen in Europa en New York sloten vrijdag in de plus dankzij een sterk Amerikaans banenrapport. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,3 procent hoger op 326,03 punten. De MidKap-index won 0,6 procent tot 538,34 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tussen de 0,3 en 0,7 procent.

Euro

In New York liepen de winsten aan het eind van de handel wel wat terug, nadat bekend werd dat verzekeringen tegen wanbetaling van Griekenland moeten worden uitgekeerd vanwege de Griekse schuldenruil. De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent hoger op 12.922,02 punten. De S&P 500 steeg 0,4 procent en technologiebeurs Nasdaq klom 0,6 procent.

De euro was maandag voorbeurs 1,3103 dollar waard, tegen 1,3110 aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 106,77 dollar per vat en Brentolie zakte 0,4 procent tot 125,43 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen