ANP23 aug '12 17:22Aangepast op 23 aug '12 18:51

'Spanje in gesprek over Europese noodsteun'

MADRID (AFN) - Spanje is in onderhandeling met de eurozone over de voorwaarden voor Europese noodsteun. Met de hulp wil het land de rente omlaag brengen die het moet betalen voor staatsleningen. Dat schrijft persbureau Reuters donderdag op basis van drie anonieme bronnen.

De meest voor de hand liggende optie waarover wordt gesproken, is dat het Europese noodfonds EFSF Spaanse staatspapieren koopt bij veilingen, terwijl de Europese Centrale Bank (ECB) op de secundaire markt ingrijpt om de rente omlaag te brengen.

De gesprekken, die een paar weken geleden zijn begonnen, zouden nog niet over een specifiek bedrag gaan, aldus één van de bronnen.

Voorwaarden

De officiële lezing is dat Spanje afwacht tot de volgende beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB), op 6 september, om details te horen over wat de ECB wil doen. De ECB heeft eerder aangegeven in te willen grijpen om de rentes te drukken op waarde dat het land in kwestie eerst formeel een aanvraag voor noodsteun doet.

De drie bronnen meldden dat de gesprekken zich richten op de voorwaarden die verbonden zijn aan de hulp. Hoewel er politieke overeenstemming zou zijn dat de voorwaarden beperkt zullen blijven tot de aanbevelingen van de Europese Unie aan Spanje die al op tafel liggen, meldden twee van de bronnen dat sommige landen van de eurozone strengere voorwaarden willen.

Gerelateerde artikelen