ANP12 jun '12 14:42

Jemen verovert belangrijke steden op al-Qaeda

ADEN (ANP) - Het regeringsleger van Jemen heeft dinsdag twee belangrijke steden in het zuiden van het land veroverd op de extremisten van al-Qaeda. Jaar en Zinjibar waren vorig jaar in handen van radicale strijders gevallen. Het leger vecht nog om een ander al-Qaedabolwerk, namelijk Shuqra.

Jemen begon een maand geleden met een groot offensief om gebieden in het zuiden te heroveren op al-Qaeda. De innames dinsdag vormen de grootste overwinning sinds het begin van de operaties. Kort voor het legeroffensief was een al-Qaedakopstuk gedood door een aanval met een onbemand Amerikaans gevechtsvliegtuig.

De onherbergzame delen van Jemen zijn vrijhavens van radicaalislamitische bewegingen zoals al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland. Die strijden tegen de zwakke regering in Jemen. Ook bereiden ze er terreuraanslagen voor op doelen in het Westen. Zo probeerde een in Jemen getrainde Nigeriaan zichzelf in 2009 op te blazen aan boord van een vliegtuig van Schiphol naar het Amerikaanse Detroit. Een jaar later werden enkele in Jemen gemaakte bompakketten onderschept op weg naar de VS.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen