ANP23 aug '12 11:45

Beurzen blijven voorzichtig

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zagen donderdag de openingswinsten teruglopen. Beleggers bleven voorzichtig door sombere economische cijfers. De hoop op steunmaatregelen van de centrale banken bood daarbij enige ondersteuning aan de markten.

,,We zijn wat voorzichtiger geworden. Het wordt steeds moeilijker om goede investeringen te vinden en het lijkt erop dat de markt de mogelijke acties van de centrale banken al heeft ingeprijsd'', stelde Don Fitzgerald, fondsmanager bij Tocqueville Finance, tegen persbureau Reuters.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,2 procent hoger op 332,81 punten. De MidKap-index klom 0,1 procent tot 512,10 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tussen 0,2 en 0,5 procent.

Bedrijvigheid

Op macro-economisch vlak werd bekendgemaakt dat de economische bedrijvigheid in de eurolanden deze maand opnieuw is gedaald. Eerder bleek al dat de Chinese industrie in augustus is afgezwakt tot het laagste niveau in 9 maanden tijd. Volgens marktpartijen geeft het zwakke industriecijfer Peking wel meer munitie om de economie verder aan te jagen.

Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van het Amerikaanse stelsel van centrale banken bleek daarnaast dat de Federal Reserve extra maatregelen overweegt, als er geen aanzienlijke verbetering van de economie optreedt.

Heineken

In de AEX ging bierbrouwer Heineken aan kop met een winst van 2,4 procent na adviesverhogingen door diverse analisten.

Ahold stond onderaan met een min van 3 procent. Het supermarktconcern zag de nettowinst met bijna een kwart toenemen tot 248 miljoen euro. Topman Dick Boer liet echter weten aanhoudend moeilijke marktomstandigheden te verwachten. Ook zei hij rekening te houden met stijgende grondstofprijzen.

Grootste daler

In de MidKap was BAM de grootste daler met een verlies van 3,9 procent. Het grootste bouwbedrijf van Nederland belandde in de eerste helft van dit jaar in de rode cijfers vanwege afschrijven op de waarde van de vastgoedportefeuille. De bouwer voorziet een verdere verslechtering van de vastgoedmarkt tot in de tweede helft van 2014 of de eerste helft van 2015.

Centenaandeel Pharming zakte 5,6 procent. Volgens analisten van KBC tonen de halfjaarcijfers van Pharming aan dat het bedrijf strijdt voor zijn bestaan. Vooral het tempo waarop de kas van het bedrijf leegstroomt, baart de analisten zorgen.

De euro zat in de lift en was 1,2557 dollar waard, tegen 1,2463 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. Ook de olieprijzen gingen verder omhoog. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 98 dollar per vat en Brentolie klom 1,2 procent tot 116,25 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen