ANP21 dec '12 17:51

Begrotingszorgen zetten beurzen op verlies

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. Beleggers waren opnieuw in de ban van de aanhoudende begrotingsruzie in de Amerikaanse politiek. Doordat het vooruitzicht op een compromis verder uit zicht verdween, namen de zorgen over de 'fiscal cliff' toe.

In Amsterdam eindigde de AEX-index 0,7 procent lager op 344,12 punten. De MidKap zakte 0,6 procent tot 534,71 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs leverden 0,2 tot 0,5 procent in.

De Republikeinse leider John Boehner zag zich donderdag gedwongen de voorgenomen stemming over zijn belastingplan in het Huis van Afgevaardigden in te trekken, omdat het plan op te weinig steun van zijn eigen partijgenoten kon rekenen. Daarmee verhardde de strijd over de aanpak van de Amerikaanse staatsschuld. Als er voor het einde van het jaar geen compromis wordt gesloten, treedt een reeks belastingverhogingen en bezuinigingen in werking die een zware rem zetten op de groei van de Amerikaanse economie. Boehner riep alle partijen vrijdag op te blijven werken aan een akkoord.

ArcelorMittal

In de AEX verloor zwaargewicht ArcelorMittal 2,5 procent. De staalproducent zag zich door de slechte economische omstandigheden gedwongen 4,3 miljard euro af te schrijven op zijn Europese activiteiten. Daarnaast verlaagde kredietbeoordelaar Fitch zijn oordeel over de kredietwaardigheid van Arcelor tot de 'junk'-status.

SBM Offshore stond onderaan de hoofdindex met een min van 4,2 procent. Donderdag was de maritiem dienstverlener nog de uitblinker aan het Damrak met een winst van bijna 19 procent, na de afschrijving van hetprobleemproject Yme.

Boskalis

Boskalis zakte 0,3 procent. De baggeraar verhoogde zijn bod op maritiem bedrijf Dockwise opnieuw, ditmaal tot 18,50 euro per aandeel. Analisten verwachten dat Dockwise dit bod zal aanbevelen bij aandeelhouders. Het aandeel Dockwise klom alvast 2,7 procent tot 18,45 euro.

Ballast Nedam werd 3,3 procent meer waard. Beleggers waren tevreden dat het bouwbedrijf een schikking heeft getroffen met het Openbaar Ministerie (OM) in verband met een omkopingszaak.

De euro was vrijdag aan het einde van de middag 1,3170 dollar waard, tegen 1,3223 dollar bij het slot van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 2 procent tot 88,36 dollar per vat. Brentolie werd 1,2 procent goedkoper en kostte 108,85 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen