ANP1 nov '12 15:46Aangepast op 1 nov '12 16:52

Beurzen verder omhoog na cijfers VS

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - Op de Europese beurzen liepen donderdagmiddag de winsten verder op. De stemming werd gesteund door meevallende macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten. De beursomzettenwaren relatief laag aangezien veel marktpartijen in Frankrijk, Italië, Spanje en delen van Duitsland een dag vrij hadden.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een klein uur voor de slotbel 1,6 procent hoger op 335,90 punten. De MidKap-index klom 1 procent tot 527,02 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 1,1 en 1,4 procent.

In New York, waar het dagelijks leven nog altijd flink is ontregeld door de nasleep van orkaan Sandy, stond de Dow-Jonesindex 1,1 procent hoger. Uit cijfers van salarisverwerker ADP bleek dat de werkgelegenheid in de private sector sterker dan verwacht is toegenomen. Het ADP-cijfer loopt vooruit op het officiële banenrapport, dat vrijdag wordt vrijgegeven.

Consumentenvertrouwen

Ook steeg het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten in oktober tot het hoogste niveau sinds februari 2008 en groeide de Amerikaanse industrie sterker dan verwacht.

In Londen won BT Group 7,7 procent. Het Britse telecomconcern verlaagde zijn omzetprognose voor het gehele boekjaar, maar handhaafde de winstverwachting. Ook verhoogde BT zijn interim-dividend met 15 procent.

Shell

Shell klom 2,7 procent en behoorde daarmee tot de sterkste stijgers in de AEX. Het olieconcern boekte in het afgelopen kwartaal meer winst dan analisten hadden verwacht. Shell had in het derde kwartaal wel last van lagere olie- en gasprijzen en dunnere marges bij zijn chemiedivisie. Ook daalde de productie.

Roestvrijstaalproducent Aperam was met een winst van 4,4 procent de sterkste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen. In de MidKap stond levensmiddelenbedrijf Wessanen bovenaan met een plus van 6 procent. Advies- en ingenieursbureau Arcadis volgde met een winst van 4,5 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers.

Neways

Op de lokale markt ging Neways ruim 10 procent onderuit na een winstwaarschuwing. Volgens de producent van elektronische componenten is de terughoudendheid bij klanten sterk toegenomen.

De euro was 1,2945 dollar waard, tegen 1,2970 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 87,07 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,4 procent goedkoper en kostte 108,32 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen