ANP24 aug '12 15:48Aangepast op 24 aug '12 16:51

Beurzen Europa verder achteruit

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen gingen vrijdag verder achteruit. Beleggers bleven terughoudend door de sombere economische vooruitzichten. Uitspraken van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Griekse premier Antonis Samaras na hun ontmoeting vrijdag, brachten daar geen verandering in.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,5 procent lager op 328,37 punten. De MidKap-index daalde 1,1 procent tot 503,16 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tussen de 0,1 en 0,5 procent.

Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex kort na aanvang van de handel 0,2 procent hoger. Op macro-economisch vlak lieten de orders voor duurzame goederen in de Verenigde Staten in juli de sterkste groei zien sinds december vorig jaar. De groei was vooral te danken aan meer vliegtuigorders. Exclusief transportmiddelen was er sprake van een lichte daling.

Ademruimte

Bondskanselier Merkel liet vrijdag na een onderhoud met de Griekse premier weten dat Duitsland ervan overtuigd is dat Griekenland al het mogelijke doet om zijn financiële problemen op te lossen. Zij wil dat Griekenland binnen de eurozone blijft.

Samaras zei dat Griekenland zich aan zijn afspraken zal houden. De Griekse premier voegde er wel aan toe dat Griekenland een kans nodig heeft om weer te groeien. Hij zei dat zijn land niet om meer hulp vraagt, maar wel om ademruimte. Zaterdag gaat Samaras op bezoek bij de Franse president François Hollande.

TomTom

In de AEX stond navigatiebedrijf TomTom onderaan met een verlies van 4,1 procent. Grootste stijger was voedingsmiddelenconcern Unilever met een winst van 0,9 procent.

In de MidKap was Vopak de grootste stijger met een winst van 0,4 procent. Het tankopslagbedrijf zag de nettowinst in het eerste halfjaar met 37 procent stijgen. Daarnaast verwacht het bedrijf zijn winstdoelstelling voor 2013 al dit jaar te kunnen realiseren.

Grootste daler

Bouwbedrijf BAM was de grootste daler onder de middelgrote fondsen met een verlies van 7,1 procent. De niet-beursgenoteerde concurrent VolkerWessels liet weten 300 banen te schrappen als gevolg van de slecht draaiende economie en huizenmarkt. BAM verloor donderdag al ruim 4 procent na tegenvallende bedrijfsresultaten.

De euro was 1,2510 dollar waard, tegen 1,2575 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 96,54 dollar per vat en Brentolie daalde met 0,2 procent tot 114,72 dollar.

Gerelateerde artikelen