ANP28 dec '12 13:42Aangepast op 28 dec '12 14:33

Kritiek Asscher op AH om champignons

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wil zo snel mogelijk een gesprek met de directeur van Albert Heijn over de weigering van AH om mee te doen met het keurmerk voor eerlijk geproduceerde champignons in Nederland. Volgens Albert Heijn zit de minister ernaast en baseert hij zich niet op de feiten.

Aanleiding is een uitzending van het KRO-televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde dat donderdag liet zien hoe vooral Oost-Europese werknemers worden uitgebuit in de Nederlandse champignonteelt. Asscher wil een einde maken aan die ,,middeleeuwse toestanden'' en ondersteunt daarom het keurmerk fair produce. Albert Heijn zou niet meewerken met het keurmerk en Asscher noemt dat ,,onbegrijpelijk''.

Maar een woordvoerster van Albert Heijn zegt in een reactie dat het bedrijf wel degelijk alleen afneemt bij telers met het keurmerk, maar besloten heeft om het logo niet op de verpakking te zetten. Het logo is volgens haar overbodig omdat AH-klanten ervan uit mogen gaan dat alles in AH-winkels geproduceerd is volgens de Nederlandse wet- en regelgeving.

Laten zien

,,De kwekers die aan ons leveren zijn 100 procent zeker 'fair produce'-kwekers'', aldus de woordvoerster. ,,Wij doen niets om ons voor te schamen. Alle champignons bij ons zijn onder goede omstandigheden geproduceerd.''

Voor Asscher is dat toch onvoldoende. Hij vindt dat als het klopt dat AH alleen eerlijke champignons in de schappen heeft, het bedrijf juist wél het logo moet gaan gebruiken om als marktleider een voorbeeld te stellen en aan consumenten te laten zien dat het belangrijk is om te kiezen voor eerlijk gemaakte champignons. Daarover wil Asscher nog steeds in gesprek met AH.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen