ANP15 mrt '12 09:56Aangepast op 15 mrt '12 10:17

Industriële productie bijna 2 procent gedaald

DEN HAAG (AFN) - De industriële productie in ons land is in januari bijna 2 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In december produceerde de industrie nog 3,5 procent meer dan een jaar eerder. De productie kromp het sterkst in de transportmiddelenindustrie, met 8 procent. De productie in de elektrotechnische en machine-industrie nam 2 procent af, in de voedings- en genotmiddelenindustrie en in de basismetaal- en metaalproductenindustrie met ruim 1 procent.

Alleen in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie nam de productie toe, de groei bedroeg bijna 2 procent.

Feestdagen

De omzet in de industrie ging in januari wel omhoog, met 8 procent. In de voorgaande maand bedroeg de omzetstijging ook al 8 procent. De groei in januari kwam voor een belangrijk deel door een gunstige samenstelling van de de werk- en feestdagen in die maand. De producten van de industrie waren 5,5 procent duurder dan een jaar eerder.

De omzet groeide het hardst in de olie- en chemische-industrie met een plus van 16 procent, vooral door de gestegen olieprijzen. De omzet nam in de metaalindustrie en in de elektrotechnische en machine-industrie met 4 procent toe. De voedings- en genotmiddelenindustrie boekte een kleine omzetstijging van 1 procent.

In de transportmiddelenindustrie nam de omzet met 4 procent af.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen