ANP30 mrt '12 11:59Aangepast op 30 mrt '12 13:06

Beurzen winnen terrein terug

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen wisten vrijdag wat van het verloren terrein terug te winnen. Na drie verliesbeurten op rij stapten koopjesjagers op de laatste dag van het eerste kwartaal weer in de markt. Vooral bankaandelen en grondstofbedrijven werden opgepikt.

,,De beurzen keren weer om. Cyclische waarden zoals de staalbedrijven, olieproducenten en mijnbouwers worden weer opgepikt na de verliezen eerder deze week. De markten zijn er ook gerust op dat het noodfonds zal worden uitgebreid. Verder wordt gelet op hoe geloofwaardig de Spaanse begrotingsplannen zullen zijn'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 1 procent hoger op 324,14 punten. De MidKap-index klom 0,9 procent tot 544,45 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen respectievelijk 0,9 en 1,2 procent. Londen bleef achter met een winst van 0,6 procent.

Blik op Kopenhagen

Beleggers hielden hun blik gericht op Kopenhagen, waar de ministers van Financiën van de eurozone vrijdag bijeenkomen. Deze zogenoemde eurogroep moet het eens worden over een mogelijke verhoging van het permanente noodfonds (ESM) voor in financiële problemen geraakte eurolanden. Bovendien moet er een oplossing gevonden worden voor het tijdelijke noodfonds (EFSF).

De Oostenrijkse minister van Financiën Maria Fekter liet na besprekingen met haar ambtsgenoten weten dat het Europese financiële vangnet voor in problemen geraakte eurolanden meer dan 800 miljard euro zal bevatten. De al eerder toegekende gelden aan Griekenland, Ierland en Portugal uit onder meer het tijdelijke noodfonds (EFSF) worden boven op de nieuwe 500 miljard euro geteld van het permanente noodfonds.

Spaanse begroting

Spanje maakt later op de dag de nieuwe begrotingsplannen bekend. De Spaanse premier Mariano Rajoy zal daarbij ingrijpende bezuinigingsmaatregelen aankondigen om het begrotingstekort terug te dringen.

De staalbedrijven Aperam en ArcelorMittal waren de sterkste stijgers in de AEX met winsten van ruim 3 procent. Uitzender Randstad volgde met een plus van 2,7 procent. Telecombedrijf KPNen vastgoedfonds Corio waren de enige dalers met verliezen van respectievelijk 0,7 en 0,1 procent.

Vastned wint

In de MidKap voerde vastgoedbedrijf Vastned de winnaars aan met een winst van 2,4 procent. Heijmans won 2 procent. Het bouwbedrijf heeft een opdracht ter waarde van 22 miljoen euro gekregen van APM Terminals Rotterdam. Vastgoedinvesteerder NSI stond onderaan met een min van 0,8 procent.

Kardan verloor 0,9 procent. Het investeringsfonds heeft afgelopen jaar een verlies van 409 miljoen euro geleden. Het verlies, dat een jaar eerder nog beperkt bleef tot 29 miljoen euro, komt voor een groot deel door afschrijvingen op bezittingen in Midden- en Oost-Europa.

De euro was 1,3340 dollar waard, tegen 1,3260 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 103,25 dollar per vat enBrentolie klom 0,7 procent tot 123,20 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen