ANP26 aug '12 17:15

Beleggers focussen op de Fed

Ben Bernanke. EPA
Ben Bernanke. EPA

AMSTERDAM (AFN) - De ogen van beleggers zullen deze week wederom gericht zijn op de centrale banken. Vooral van een speech van Fed-voorzitter Ben Bernanke vrijdag, tijdens een jaarlijkse bijeenkomst met centrale bankiers in Jackson Hole, wordt veel verwacht.

Al weken is er een rally gaande op de Europese en Amerikaanse beurzen, vanwege hooggespannen verwachtingen van beleggers dat de Amerikaanse Federal Reserve met nieuwe stimuleringsmaatregelen zal komen en dat de Europese Centrale Bank (ECB) met een oplossing komt voor de hoge rentes op staatspapier van Spanje en Italië.

Op de details van de plannen van de ECB moeten beleggers nog een week langer wachten, tot de volgende beleidsvergadering op 6 september. Behalve op de ECB, richten Europese beleggers zich ook op de plannen rond Griekenland. De Grieken willen uitstel bij het terugbetalen van hun schulden aan de Europese Unie (EU), maar landen als Duitsland en Nederland lijken zich daar nog tegen te verzetten.

Stimuleringsmaatregelen

Beleggers hopen dat Bernanke vrijdag meer duidelijkheid geeft over een eventuele derde ronde van stimuleringsmaatregelen om het herstel van de Amerikaanse economie te ondersteunen. Aanwijzingen daarvoor leken elkaar de afgelopen week tegen te spreken.

Donderdag drukte commentaar van een Fed-bestuurslid de hoop bij beleggers nog de grond in. James Bullard, de president van de central bank in St.Louis, zei dat de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Fed, waaruit te lezen valt dat de Fed klaar is voor eventuele maatregelen, al weer achterhaald zijn. Vrijdag gingen de beurzen juist weer omhoog, nadat een brief van Bernanke uitlekte dat de Fed in ieder geval wel de ruimte heeft voor maatregelen.

Halfjaarcijfers

De handelsvolumes liggen vanwege de zomervakantie al weken laag. ,,Er zijn veel mensen die hopen dat de handelsvolumes aantrekken in september, maar behalve als er heel slecht nieuws komt, zie ik dat niet gebeuren'', zei een handelaar in Londen vrijdag.

De meeste bedrijven hebben inmiddels hun halfjaarcijfers gepubliceerd. Op Wall Street hebben deze week nog maar vijf bedrijven, waaronder juwelier Tiffany en ketchupmaker Heinz, hun cijferpresentatie gepland.

Ook in Amsterdam komt deze week de laatste stroom - voornamelijk aan de SmallCap of lokaal genoteerde - bedrijven met hun halfjaarcijfers naar buiten. Onder meer automatiseerder Ordina, beddenverkoper Beter Bed en Kas Bank openen hun boeken.

Gerelateerde artikelen