ANP30 okt '12 09:13Aangepast op 30 okt '12 11:23

BP verhoogt dividend

LONDEN (AFN) - BP wist zijn nettowinst in het derde kwartaal op te voeren tot 5,4 miljard dollar van 5 miljard dollar een jaar eerder. Het olieconcern maakte dinsdag bekend het dividend met 12,5 procent te verhogen tot 9 dollarcent per aandeel.

De onderliggende winst, aangepast voor eenmalige posten en veranderingen in de voorraden, daalde van 5,5 miljard dollar tot 5,2 miljard dollar. Het resultaat is ondanks de daling aanzienlijk beter dan de 4 miljard dollar waarop analisten in doorsnee rekenden.

BP dat eerder deze maand zijn belang in TNK-BP verkocht voor 27 miljard dollar, profiteerde in de afgelopen maanden van een flinke stijging van de raffinagemarges. Deze steeg van 15,84 dollar per vat in het tweede kwartaal tot 19,50 dollar. Volgens de website van BP zorgt elke extra dollar aan marge jaarlijks voor een stijging van de operationele winst voor belastingen met 650 miljoen dollar.

Golf van Mexico

Bestuursvoorzitter Bob Dudley wil de winstgevendheid uit de winning van olie en gas verhogen. BP heeft in de meer dan 2 jaar sinds de olieramp in de Golf van Mexico al voor miljarden dollars aan eigendommen verkocht om de rekening voor de ramp te betalen. Dudley wil uiteindelijk 38 miljard dollar vrijmaken door de verkoop van onderdelen.

Na 2014 moet BP vooral gericht zijn op de winning van olie en gas, de zogeheten upstreamactiviteiten. Downstream, waaronder raffinage, chemie en de verkoop van olieproducten vallen, behoort tot de delen die in de verkoop gaan. ,,BP verwacht toekomstige groei te realiseren door hogere investeringen in nieuwe upstreamprojecten in gebieden met hogere marges en door nieuwe toegang en exploratie'', aldus de topman.

Die nieuwe toegang moet onder meer voort komen uit samenwerking met Rosneft, de koper van het belang van BP in TNK-BP. Rosneft betaalt daarvoor 12,4 miljard dollar in contanten en geeft BP een belang van 19,75 procent in het bedrijf. Volgens Dudley heeft BP daarmee een ,,echt onderscheidende positie in een van 's werelds grootste olie- en gasgebieden.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen