ANP15 dec '11 12:06Aangepast op 15 dec '11 13:40

EU: sneller investeren voor schone energie

BRUSSEL (AFN) - Brussel wil dat er sneller wordt geïnvesteerd in de energiesector om de uitstoot van schadelijke gassen zo veel mogelijk te beperken. Onmiddellijk handelen kan duurdere ingrepen over twintig jaar voorkomen.

Dat stelde Europees Commissaris Günther Oettinger (Energie) donderdag bij de presentatie van het Europese Energie-stappenplan 2050. Het gaat om een reeks voorstellen die er toe moeten leiden dat er over veertig jaar ruim 80 procent minder CO2 wordt uitgestoten. Oettinger benadrukte de noodzaak van juiste en vroege investeringen voor een veilige, concurrerende en koolstofarme energiesector.

In verband met die investeringen zal de stroomprijs de komende jaren vermoedelijk steeds verder stijgen. Maar rond 2030 moet de kentering zijn bereikt en zullen de prijzen stabiliseren of mogelijk zelfs dalen, voorspelde Oettinger. Dan zullen de investeringen voor duurzame energie hun vruchten beginnen af te werpen, verwachtte de Duitse commissaris. Energiebronnen als zon, wind en water zijn immers gratis.

Gerelateerde artikelen