ANP9 feb '12 11:55

Beurzen wachten op ECB en Grieken

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lieten donderdag bescheiden winsten zien. In Amsterdam werd de stemming echter gedrukt door teleurstellende resultaten van ING. Beleggers wachten nog altijd op een akkoord in Griekenland. Ook wordt uitgekeken naar de uitkomsten van de beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB).

,,Er gebeurt niet zoveel. Onder de financials is ING de vreemde eend in de bijt na tegenvallende cijfers. KBC kwam daarentegen met goede resultaten. Op de obligatiemarkten is het ook rustig in afwachting van de ECBen de Bank of England. Verder blijft het Griekse schuldendrama op de achtergrond een rol spelen'', aldus private banker André Sirks van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,1 procent lager op 324,89 punten. De MidKap-index bleef ongewijzigd op 531,69 punten. De beurzen in Parijs en Londen stegen 0,3 procent. Frankfurt won 0,5 procent dankzij recordresultaten van de Duitse autofabrikant Daimler. De maker van Mercedes-Benz klom 3,5 procent.

Moeilijk

Griekenland krijgt van de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) nog 2 weken de tijd om extra bezuinigingen ter waarde van 300 miljoen euro te vinden. Dat meldde persbureau Bloomberg donderdag op basis van ingewijden.

De Griekse premier Lucas Papademos slaagde er tot nu toe nog niet in de drie regeringspartijen achter de extra bezuinigingen te krijgen. Vooral de besparingen in de pensioenen zouden voor de Grieken moeilijk liggen.

Slechter dan verwacht

De ECB zal om 13.45 uur het rentebesluit bekendmaken. Een wijziging van de rente wordt niet voorzien. Beleggers zijn vooral benieuwd wat ECB-president Mario Draghi zal zeggen over Griekenland en deliquiditeitsverstrekking aan banken.

In de AEX zakte ING 4,5 procent na de publicatie van de kwartaalcijfers. De resultaten van de bank en verzekeraar waren slechter dan analisten hadden voorzien. ING had in het afgelopen kwartaal last van de schuldencrisis. Ook schreef ING nog eens 199 miljoen euro af op Griekse obligaties.

Verrassing

Nutreco daalde in de MidKap 2,6 procent na de bekendmaking van weinig verrassende jaarcijfers. Nutreco kondigde daarnaast het vertrek aan van topman Wout Dekker. Dekker vertrekt eind 2012 en zal worden opgevolgd door de Noor Knut Nesse.

In Londen daalde Rio Tinto 1,9 procent. De mijnbouwer heeft het resultaat in 2011 fors zien dalen door een flinke afschrijving op de aluminiumactiviteiten van het concern.

Valuta

In Zürich zakte de Zwitserse bank Credit Suisse 2,7 procent na teleurstellende resultaten. In Brussel klom de Belgische bank KBC daarentegen 6,4 procent na meevallende cijfers.

De euro was 1,3270 dollar waard, tegen 1,3245 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 99,40 dollar per vat en Brentolie klom 0,5 procent tot 117,80 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen