ANP21 dec '12 22:04

FC Twente koel en zakelijk in Alkmaar

ANP
ANP

ALKMAAR (ANP) - Op koele en zakelijke wijze heeft FC Twente vrijdagavond de uitwedstrijd tegen AZ gewonnen, al waren de cijfers (0-3) geflatteerd te noemen. De Enschedese ploeg voert daarmee in elk geval voor één avond de ranglijst van de eredivisie aan. Concurrent PSV kan zaterdagavond door te winnen bij NAC Breda langszij komen en dankzij een beter doelsaldo als koploper de winterstop in gaan.

FC Twente sloeg aan het begin van de tweede helft toe, toen het schot van Nacer Chadli ongelukkig door AZ-verdediger Nick Viergever van richting werd veranderd en in het doel vloog. De Belg scoorde later op eigen kracht nog eens, het technische hoogstandje was de climax van de avond. Tussen de bedrijven door had Luc Castaignos voor de 2-0 gezorgd, Leroy Fer zag een inzet op de paal eindigen.

De bezoekers uit Enschede hadden zowel in de eerste als tweede helft de betere start. Met Castaignos in de punt van de aanval werd doelman Esteban aanvankelijk zelden op de proef gesteld. Collega Sander Boschker kwam in de eerste helft wel tweemaal in de problemen. Eerst liet hij een vrije trap van Viktor Elm los, maar Jozy Altidore kon niet profiteren. De grootste kans voor AZ was in de 33e minuut, toen Adam Maher na een fraaie aanval leek te scoren, maar de bal ketste af op het hoofd van verdediger Douglas.

Markant

Voor zowel Altidore als Maher had het duel met FC Twente een markant tintje. In oktober verloor AZ in Enschede met 3-0, nadat de twee sterspelers al vroeg in de tweede helft van het veld waren gestuurd. De technisch én tactisch vaardige Maher speelde een goede wedstrijd, maar kon het verschil ook niet maken. De zeker niet fitte Altidore slaagde er niet in zijn 12e treffer van de competitie te maken. Op het spel van AZ valt weinig aan te merken, maar het benutten van de kansen is een repeterend probleem.

Na een uur spelen schoof eerst Altidore en even later Markus Henriksen de bal uit vrije positie naast. Het was voor de zesde keer op rij dat de Alkmaarders een thuiswedstrijd niet konden winnen. Na de overwinningen bij PEC Zwolle en FC Dordrecht (beker) was een derde zege op rij een utopie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen