ANP29 nov '12 09:49

VN-hof spreekt ex-premier Kosovo opnieuw vrij

Ramush Haradinaj. ANP
Ramush Haradinaj. ANP

DEN HAAG (ANP) - Een strafkamer van het Joegoslavië-Tribunaal heeft donderdag ex-premier Ramush Haradinaj van Kosovo opnieuw vrijgesproken van de aanklacht van oorlogsmisdaden. De rechters vinden niet bewezen dat hij zich in 1998 schuldig heeft gemaakt aan moord, marteling en andere misdaden.

Volgens de VN-aanklagers werden Servische en Albanese burgers daar het slachtoffer van. Haradinaj was toen een belangrijke commandant van het Kosovo-Bevrijdingsleger (UÇK) van etnische Albanezen die vochten tegen de Servische autoriteiten in Belgrado.

Haradinaj was in 2008 al een keer vrijgesproken, maar van de Kamer van Beroep van het VN-hof moest het proces gedeeltelijk over. Tijdens het proces in eerste aanleg waren namelijk getuigen geïntimideerd, die daarom weigerden naar Den Haag te komen.

De rechters in het tweede proces achtten trouwens wel bewezen dat in 1998 burgers in Kosovo werden ontvoerd, gemarteld en doodgeslagen door het UÇK. De bewezen geachte misdaden waren Haradinaj echter niet ten laste gelegd.

Gerelateerde artikelen