ANP24 jan '12 07:58Aangepast op 24 jan '12 08:31

'Openingsverlies voor AEX'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs zal dinsdag lager openen. Ook de andere Europese beurzen beginnen met verliezen. Beleggers zijn wat voorzichtiger geworden nadat de graadmeters een dag eerder de hoogste standen in 6 maanden tijd bereikten.

,,De AEX opent 1 tot 2 punten lager, in navolging van een wat zwakkere Wall Street en lagere Amerikaanse openingsindicatoren. Er is nog steeds geen deal tussen Griekenland en de banken, en de onzekerheid daarover blijft groot. De beurzen zijn in dit jaar ook erg hard gestegen. De Duitse DAX klom al 9,9 procent, terwijl er eigenlijk nog niets is veranderd in Europa'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

De ministers van Financiën van de eurolanden hebben Griekenland maandagavond teruggestuurd naar de onderhandelingstafel om met de banken te praten over afschrijvingen op nieuw Grieks staatspapier. Ook moeten de Grieken meer doen om hun schuldproblemen op te lossen.

Couponrente

Volgens Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep, moeten de banken genoegen nemen met een lagere, zogeheten couponrente. Zondagavond hadden de banken hun laatste voorstel op tafel gelegd. Daarin wilden zij niet verdergaan dan een rente van 4 procent.

De ministers van Financiën van de 17 eurolanden zijn het maandagavond wel eens geworden over de algemene voorwaarden van het permanente noodfonds (ESM). Het fonds komt er deze zomer. Bij hun volgende ontmoeting in februari zal het zogeheten stichtingsverdrag ondertekend worden.

KPN

In Amsterdam bracht KPN dinsdag de vierdekwartaalcijfers naar buiten. Het telecomconcern verlaagde daarbij de verwachting voor 2012. Ook verkoopt KPN zijn IT-dochter Getronics International.

In het Verre Oosten waren veel beurzen dinsdag nog altijd gesloten van de viering van het Chinese Nieuwjaar. In Tokio, waar de beurs wel open was, sloot de Nikkei 0,2 procent hoger. De Bank of Japan handhaafde dinsdag de rente op een niveau tussen de 0 en 0,1 procent. Wel verlaagde de centrale bank de economische groeiverwachtingen voor 2012.

Afwachtende houding

Beleggers op Wall Street namen maandag een afwachtende houding aan en lasten een pauze in na de opmars van de graadmeters in de afgelopen week. De Dow-Jonesindes sloot 0,1 procent lager op 12708,82 punten. De S&P 500-index kreeg er 0,1 procent bij en technologiebeurs Nasdaq leverde 0,1 procent in.

De Europese beurzen wisten maandag voor de vijfde keer in zes handelsdagen hoger te eindigen. Bankaandelen stonden in de belangstelling na een bericht over soepelere kapitaalregels. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,9 procent hoger op 323,02 punten. De MidKap-index won 1,2 procent tot 514,02 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tussen 0,5 en 0,9 procent.

De euro was dinsdag voor opening van de aandelenbeurzen 1,3014 dollar waard, tegen 1,3035 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 99,76 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,2 procent duurder op 110,83 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen