ANP24 aug '12 17:49

Europese beurzen poetsen verliezen weg

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen poetsten vrijdag aan het einde van de handel een groot deel van hun verliezen weg. Geruchten dat de Europese Centrale Bank (ECB) een nieuw opkoopprogramma overweegt voor staatsleningen, waarbij het een maximale rente wil vaststellen die landen moeten betalen, leken de handel te steunen.

De AEX-index in Amsterdam sloot desondanks 0,1 procent (0,42 punt) lager op 329,64 punten. De MidKap-index daalde 0,9 procent (4,47 punten) tot 504,21 punten. De beurzen in Parijs en Londen eindigden met een vlakke stand en Frankfurt won 0,3 procent.

Persbureau Reuters meldde vrijdag aan het eind van de middag op basis van bronnen binnen de centrale bank dat een van de opties waarover nu wordt gesproken is om de rentes van landen binnen een bepaalde bandbreedte te laten bewegen en anders in te grijpen. Hiermee wil de ECB voorkomen dat speculanten profiteren van de hoge rentes die bijvoorbeeld Italië en Spanje momenteel moeten betalen.

Angela Merkel

Eerder op de dag bleven beleggers terughoudend door de sombere economische vooruitzichten. Uitspraken van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Griekse premier Antonis Samaras na hun ontmoeting vrijdag, brachten daar weinig verandering in.

Bondskanselier Merkel liet vrijdag na een onderhoud met de Griekse premier weten dat Duitsland ervan overtuigd is dat Griekenland al het mogelijke doet om zijn financiële problemen op te lossen. Zij wil dat Griekenland binnen de eurozone blijft.

Ademruimte

Samaras zei dat Griekenland zich aan zijn afspraken zal houden. De Griekse premier voegde er wel aan toe dat Griekenland een kans nodig heeft om weer te groeien. Hij zei dat zijn land niet om meer hulp vraagt, maar wel om ademruimte. Zaterdag gaat Samaras op bezoek bij de Franse president François Hollande.

In de AEX stond navigatiebedrijf TomTom onderaan met een verlies van 3,7 procent. Grootste stijger was verf- en chemieconcern AkzoNobel met een winst van 1,2 procent.

Vopak

In de MidKap was Vopak een van de grootste stijgers met een winst van 0,4 procent. Het tankopslagbedrijf zag de nettowinst in het eerste halfjaar met 37 procent stijgen. Daarnaast verwacht het bedrijf zijn winstdoelstelling voor 2013 al dit jaar te kunnen realiseren.

De euro veerde weer wat op nadat de Europese munt eerder op de dag verder omlaag was gegaan. De euro was 1,2540 dollar waard, tegen 1,2575 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 96,80 dollar per vat en Brentolie daalde met 0,2 procent tot 114,76 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen