ANP19 dec '12 09:58

Dossiers jeugdzorg lastig terug te vinden

ANP
ANP

ZWOLLE (ANP) - Volwassenen die meer wil weten over hun verleden als cliënt van jeugdzorg hebben grote moeite hun dossiers terug te vinden. De dossiers worden maar kort bewaard. De Raad voor de Kinderbescherming bijvoorbeeld vernietigt de meeste dossiers zodra de cliënt 24 jaar is geworden.

Dat blijkt uit een inventarisatie van het Nederlands Jeugd Instituut in opdracht van Stichting Steunfonds Pro Juventute Nederland. Het fonds financiert vernieuwende activiteiten voor kinderen en jongeren in problemen.

Regelmatig kloppen mensen bij Pro Juventute aan die meer willen weten over hun problemen destijds. Ze zitten met vragen als wat er nou eigenlijk thuis aan de hand was, waarom ze uit huis zijn geplaatst of waarom er een hulpverlener over de vloer kwam.

Verschillen

De bewaartermijn van dossiers verschilt nogal per instantie. Ook blijkt vaak de archivering gebrekkig en hebben de vele fusies in de jeugdzorg het terugvinden van dossiers geen goed gedaan.

Pro Juventute is geschrokken van de situatie. ,,Veel ex-cliënten van de jeugdzorg zijn geconfronteerd met diverse overplaatsingen en hebben meestal met meerdere instanties te maken gehad. Hun achtergrondinformatie, als die nog te vinden is, is daardoor vaak fragmentarisch'', aldus Ineke van der Zande, voorzitter van het steunfonds.

.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen