ANP23 aug '12 11:14Aangepast op 23 aug '12 15:48

Malaise bij bedrijfsleven treft Rabobank hard

UTRECHT (AFN) - Het Nederlandse bedrijfsleven zucht onder de economische malaise. Als belangrijke kredietverstrekker aan ondernemingen voelt Rabobank daar direct de gevolgen van. De bank moest in de eerste helft van het jaar 1,1 miljard afschrijven op slechte kredieten, bijna een half miljard meer dan een jaar eerder. Vooral daardoor daalde de nettowinst met bijna een derde tot 1,3 miljard euro.

Vooral de sectoren bouw, vastgoed, tuinbouw en detailhandel beleven zware tijden. ,,Onze waardeveranderingen zijn een weerslag van het getij waarin we in Nederland leven'', zei bestuursvoorzitter Piet Moerland donderdag. Hij sprak van ,,een enerverend eerste halfjaar'' waarin de markt verder is verslechterd. ,,Niet in de laatste plaats op onze Nederlandse thuismarkt.''

Over de rest van het jaar is Rabobank somber. De economie in Nederland, die tot dusver dit jaar nog mondjesmaat groeide, komt tot stilstand. Ook de export, die tot nu toe de economie draaiende hield, hapert. Daarnaast investeren bedrijven flink minder en is de consument onverminderd somber, mede door de stijgende werkloosheid. De vooruitzichten op herstel zijn bovendien fragiel, aldus Moerland.

Hypotheekverstrekker

Op de woningmarkt voorziet 's lands grootste hypotheekverstrekker een verdere daling van de prijzen. Pas als de eurocrisis is opgelost en het vertrouwen in de economie zich herstelt, zullen de prijzen weer gaan stijgen, aldus Moerland. Bovendien zal het nieuwe kabinet snel duidelijk moeten maken waar het heen wil met de woningmarkt.

Werkgeversorganisaties opperden eerder deze week dat pensioenfondsen de economie een handje zouden kunnen helpen, door in gebundelde hypotheken te investeren. Banken zouden daardoor meer financiële armslag krijgen en bedrijven een broodnodige impuls. Moerland ziet daarin mogelijkheden, maar dan zullen de banken de pensioenfondsen zelf moeten overtuigen. Nu zien zij zulke investeringen nog niet zitten.

Volgens financieel directeur Bert Bruggink zijn Nederlandse hypotheken in ieder geval een veiligere investering dan Zuid-Europese staatsleningen. Rabobank heeft zelf nog 252 miljoen euro uitstaan in Europese probleemlanden. Daarvan zit 9 miljoen euro in Grieks staatspapier. ,,Belangstellenden mogen zich bij mij melden'', grapte Bruggink.

Gerelateerde artikelen