ANP26 jan '12 07:53Aangepast op 26 jan '12 08:32

'Hogere opening voor Amsterdamse beurs'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs zal donderdag hoger beginnen. Ook de andere Europese beurzen zullen met winsten openen, in navolging van de positieve stemming op Wall Street. Beleggers reageren enthousiast op de aankondiging van de Federal Reserve om de rente nog langer op het zeer lage niveau te houden om de economie te stimuleren.

,,De AEX opent 1 tot 2 punten hoger, in navolging van de hogere slotstanden in New York. De Fed zorgde daar voor nieuwe euforie. De situatie blijft echter breekbaar. Bondskanselier Merkel heeft maar weer eens herhaald het noodfonds niet te willen vergroten. Beleggers neigen echter meer naar de VS te willen kijken, omdat ze de situatie in Europa zat zijn'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve, liet woensdagavond weten dat de rente in de Verenigde Staten zeker tot eind 2014 op het zeer lage niveau van 0 tot 0,25 procent zal blijven. De Fedhad eerder aangegeven de rente tot medio 2013 op dat niveau te houden. De centrale bank sprak ook voor het eerst in zijn bestaan een inflatiedoelstelling uit van 2 procent over de langere termijn.

Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel lijkt niet toe te geven aan de druk om het Europese noodfonds te vergroten. Ze zei woensdag dat de sleutel van de oplossing van de eurocrisis ligt bij het herwinnen van vertrouwen in het beleid van de regeringen. Eerder deze week pleitte Christine Lagarde, de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds, nog voor een verdubbeling van het fonds.

Aan het bedrijvenfront maakte Sligro donderdag voorbeurs de jaarcijfers bekend. Het supermarkt- en groothandelsbedrijf zag de winst in 2011 met ruim 11 procent stijgen. Ook wil Sligro het dividend fors verhogen.

Verre Oosten

In het Verre Oosten lieten de beurzen donderdag overwegend winsten zien. In Hongkong, waar beleggers terugkeerden na de viering van het Chinese Nieuw Jaar, steeg de Hang Seng 1,5 procent. In Tokio sloot deNikkei 0,4 procent lager na tegenvallende resultaten van een aantal Japanse bedrijven.

De beurzen in New York sloten woensdag met winst. De handel kreeg steun van het rentebesluit van de Fed. De Dow-Jonesindex eindigde 0,7 procent hoger op 12.758,85 punten. De S&P 500 won 0,9 procent tot 1326,06 punten. De technologiebeurs Nasdaq profiteerde van de sterke resultaten van Apple en klom 1,1 procent tot 2818,31 punten.

Griekenland

De Europese beurzen eindigden eerder op de dag overwegend lager. De onzekerheid over de onderhandelingen tussen Griekenland en private schuldeisers over een afschrijving op Grieks schuldpapier zorgde voor een bedrukte stemming.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,5 procent lager op 319,44 punten. De MidKap won 0,5 procent tot 509,40 punten. De beurzen in Parijs en Londen gingen tot 0,5 procent omlaag. De aandelenmarkt in Frankfurt sloot een fractie hoger.

De euro zat in de lift en was donderdag voorbeurs 1,3117 dollar waard, tegen 1,2980 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 100,02 dollar per vat en Brentolie werd 0,7 procent duurder op 110,57 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen