ANP21 nov '12 07:21Aangepast op 21 nov '12 13:50

Turkije weer in de bres voor Palestijnen

ANKARA (ANP) - Het heeft even geduurd, maar de Turkse regering neemt weer een vooraanstaande plaats in bij de kritiek op de Israëlische luchtaanvallen op Palestijnen. De nieuwe aanvalsgolf van Israël op de overbevolkte, noodlijdende en vrijwel afgegrendelde Gazastrook begon een week geleden met een moordaanslag vanuit de lucht op een militaire commandant van de beweging Hamas.

Premier Recep Tayyip Erdogan staat bekend om zijn uitgesproken woede over de manier waarop de Israëli's de Palestijnen bestoken, maar het bleef dagenlang opvallend stil in Ankara. Begin deze week is gebleken dat dit niet komt omdat Erdogan zich er niet meer over opwindt. Hij noemde dinsdag in het parlement in Ankara Israël een terroristische staat die etnische zuiveringen pleegt onder de Palestijnen.

Woensdag brak zijn minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, in een ziekenhuis in Gaza in tranen uit toen hij slachtoffers van de bombardementen bezocht. Hij is de eerste hoge Turkse functionaris die Gaza bezoekt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen