ANP19 okt '12 09:16Aangepast op 19 okt '12 09:50

AEX werkt openingsverlies weg

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam wist vrijdag het openingsverlies weg te werken. De andere Europese beurzen lieten een gemengd beeld zien, waarbij de koersuitslagen zeer beperkt bleven. Tegenvallende resultaten van de Amerikaanse technologiebedrijven Microsoft en Google zetten de stemming enigszins onder druk.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,1 procent hoger op 335,61 punten. De MidKap-index won 0,1 procent tot 535,60 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen verloren 0,2 en 0,1 procent. Parijs bleef onveranderd.

De Amsterdamse beurs kende precies 25 jaar geleden een van de zwartste dagen uit zijn geschiedenis. De AEX crashte op maandag 19 oktober 1987 en verloor in één dag 12 procent aan waarde.

Brussel

De EU-landen hebben op de top in Brussel een compromis bereikt over een gemeenschappelijk toezicht voor banken in de eurozone. Het wettelijk kader moet eind dit jaar zijn voltooid. De praktische omzetting kan dan geleidelijk in de loop van volgend jaar volgen.

Grootste stijger in de AEX was ArcelorMittal met een winst van 2,9 procent. Het staalbedrijf overweegt volgens de Financial Times een belang van 30 procent in zijn Canadese ijzerertstak te verkopen.

DE Master Blenders

DE Master Blenders volgde met een winst van 2,2 procent. Het aandeel profiteerde van het nieuws dat de Duitse investeringsmaatschappij Joh. A. Benckiser haar belang in het koffie- en theebedrijf heeft uitgebreid tot 15,05 procent.

ING daalde 0,1 procent. De bank en verzekeraar heeft zijn verzekeringsactiviteiten in Hongkong, Thailand en Macau verkocht aan Pacific Century Group (PCG) voor ruim 1,6 miljard euro. De transactie levert ING een boekwinst op van circa 1 miljard euro.

Ziggo

In de MidKap stegen softwarebedrijf Unit4 en kabelaar Ziggo respectievelijk 1,5 en 0,9 procent na meevallende derdekwartaalcijfers.

De euro was 1,3070 dollar waard, tegen 1,3102 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 92,17 dollar per vat. Een vat Brentolie klom 0,4 procent tot 112,88 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen