ANP23 nov '12 17:55Aangepast op 23 nov '12 18:40

Rutte: mislukken EU-top geen ramp, wel jammer

EPA
EPA

BRUSSEL (AFN) - Het is geen ramp dat de speciale top over de Europese meerjarenbegroting is mislukt. Het is wel jammer. Dat stelde premier Mark Rutte vrijdagmiddag na afloop van de tweedaagse vergadering in Brussel over de komende 7-jaarsbegroting van de Europese Unie. Hij uitte de hoop dat op de vervolgtop begin volgend jaar wel resultaten worden geboekt.

,,Ik heb voorzichtige hoop. Maar ik kan een goede uitkomst niet garanderen. Het kan nog steeds mislukken'', constateerde Rutte. Samen met enkele andere rijkere EU-lidstaten hamerde hij op de top op een vermindering van de Europese uitgaven, want ook de lidstaten zelf moeten bezuinigen.

Rutte sprak over een redelijk goede sfeer tijdens de complexe gesprekken. ,,Niemand heeft met slaande deuren de vergadering verlaten.'' Waar andere landen al openlijk spraken van veto's en blokkades, had Rutte het over zijn ,,geladen pistool''. Maar dat heeft hij naar eigen zeggen op zak kunnen houden tijdens de onderhandelingen.

Concrete resultaten

Volgens Rutte is er voortgang geboekt, maar tevreden is hij nog niet. Hij wilde niets zeggen over concrete resultaten. ,,Dat zou de positie van Nederland schaden.'' Volgens de jongste voorstellen zou Nederland zijn jaarlijkse korting van 1,15 miljard euro op de afdracht aan Brussel behouden, maar aan de andere kant enkele honderden miljoenen meer kwijt zijn aan Brussel. Daardoor zou Nederland er onder de streep op achteruit kunnen gaan.

Rutte uitte zijn bedenkingen over de jongste aanpassingen in de conceptbegroting. Na kritiek van de armere landen is er minder geschrapt op landbouwsubsidies en regionale structuurfondsen. De premier noemde deze verschuiving ten koste van Europees geld voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie ,,minder plezierig''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen