ANP14 mei '12 20:11Aangepast op 14 mei '12 20:33

Veel minder valse bankbiljetten in Duitsland

ANP
ANP

FRANKFURT (AFN) - De hoeveelheid vals papiergeld in Duitsland is in 2011 naar het laagste punt in jaren gedaald. Dat komt vooral door de effectieve aanpak van valsemunterij door de Duitse politie. Een directeur van de Duitse centrale bank heeft dat maandag gezegd.

Volgens Bundesbank-bestuurder Carl-Ludwig Thiele lag het aantal valse bankbiljetten in Duitsland vorig jaar op circa 39.000 met een totale waarde van 2,1 miljoen euro. Dat is ruim de helft minder dan in het piekjaar 2004, aldus Thiele. Sinds 2006 is het aantal valse biljetten in Duitsland steeds verder gedaald. Veel valsemunters zitten jarenlange straffen uit.

Makers van vals papiergeld wijken vanwege de toenemende druk van de politie steeds vaker uit naar het buitenland, in de veronderstelling van een zwakkere opsporing en lagere straffen, zei de bankbestuurder. Ook vindt volgens Thiele de productie van valse biljetten steeds vaker plaats in het buitenland. Dat geld wordt dan naar Duitsland gesmokkeld en in omloop gebracht.

Volgens statistische berekeningen van Thiele komt een Duitse burger slechts één keer in de 2000 jaar met vals geld in aanraking. De meeste valse biljetten worden via detailhandelaars in omloop gebracht, om ze in te wisselen voor echt geld, aldus de Bundesbank-directeur.

Gerelateerde artikelen