ANP27 jan '12 13:47

Familie activist Vermeulen boos op Rosenthal

SUSTEREN (ANP) - De familie van de Nederlandse activist Erwin Vermeulen, die in Japan vastzit, is razend op minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken. Volgens zus Astrid Vermeulen zegt de bewindsman in het openbaar dingen over de zaak die niet waar zijn.

Zo mag haar broer sinds zijn arrestatie half december geen bezoek van familie ontvangen. Rosenthal zei donderdag in een gesprek met persbureau ANP dat dat na aandringen van de advocaat sinds vorige week dinsdag wel is toegestaan, maar dat de familie daarvan heeft afgezien. ,,Dat is grote onzin'', zei Astrid Vermeulen vrijdag. Volgens haar is de familie hiervan nooit op de hoogte gesteld. ,,Als dat wel het geval zou zijn, zouden we natuurlijk gelijk in het vliegtuig naar Japan stappen'', aldus de vrouw.

,,We hebben vorige week nog contact gehad met Buitenlandse Zaken met de vraag of er een kans was dat wij Erwin te spreken zouden kunnen krijgen wanneer wij voor de rechtszaak naar Japan zouden afreizen en of Buitenlandse Zaken hierin voor ons kon bemiddelen. Er is ons toen nadrukkelijk aangegeven dat die kans maar heel klein was en dat zij niets voor ons konden doen in deze."

Ook vindt ze het vreemd dat Rosenthal tegen media zegt dat hij meeleeft met de familieleden en hun gevoelens te begrijpen. ,,Dat moet hij tegen ons zeggen. We hebben niks aan hem. Hij heeft niet eens het fatsoen genomen om te laten weten dat hij meeleeft.'' Vanuit het ministerie is er wel contact met de familie over de zaak geweest.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen