ANP17 jan '12 11:12Aangepast op 17 jan '12 11:32

Vertrouwen Duitse beleggers neemt flink toe

MANNHEIM (AFN) - Duitse beleggers en analisten zijn afgelopen maand aanzienlijk minder somber geworden over de ontwikkeling van de economie. Dat bleek dinsdag uit de maandelijkse barometer van onderzoeksbureau ZEW.

De ZEW-index voor het economisch vertrouwen ging van min 53,8 in december naar min 21,6 in januari. Economen haden slechts een stijging tot min 50 verwacht. De toename in januari is de sterkste die ZEW ooit in een maand gemeten heeft.

Het oordeel over de huidige omstandigheden verbeterde onverwacht ook. Deze graadmeter steeg van 26,8 in december tot 28,4 in januari. Hier werd een afname tot 24 voorspeld.

Stabiliseren

Volgens ZEW wijst de sterke stijging van het vertrouwen onder de financiële experts erop dat de Duitse economie in de komende 6 maanden weer zal stabiliseren. In tegenstelling tot de berichten over een naderende recessie is er daarom reden voor voorzichtig optimisme, aldus de onderzoekers.

Het instituut gaat er nog altijd vanuit dat de groei van de Duitse economie in het laatste kwartaal van 2011 sterk is afgenomen en zal stagneren in de eerste helft van 2012. Daarbij is er een kans op een ,,milde'' recessie.

Profiteren

Volgens ING-econoom Carsten Brzeski kan Duitsland in de komende maanden profiteren van de malaise in de eurozone. De daling van de euro is een voordeel voor Europa's grootste exporteur, die circa 60 procent van zijn goederen buiten de eurozone verkoopt. Daarnaast houdt de afwaardering van andere landen de rente op Duitse staatsleningen bijzonder laag.

,,Met zijn goede economische fundamenten en positieve bij-effecten van de crisis is Duitsland momenteel een van de weinige eurolanden waar het glas min of meer halfvol is, in plaats van voor driekwart leeg'', concludeerde hij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen