ANP17 aug '12 09:16Aangepast op 17 aug '12 09:49

AEX opent hoger

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is vrijdag hoger geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met winsten. De hoop op steunmaatregelen nam verder toe nadat de Duitse bondskanselier Angela Merkel liet doorschemeren achter een actievere opstelling van de Europese Centrale Bank te staan om de schuldencrisis in de eurozone te bestrijden.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,4 procent hoger op 335,06 punten. De MidKap-index klom 0,3 procent tot 511,72 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen 0,3 procent.

De Duitse bondskanselier heeft andere landen van eurolanden opgeroepen snel aan een verdere politieke en economische integratie te werken. Tijdens een bezoek aan Canada, waar Merkel sprak met de Canadese premier Stephen Harper, zei ze ,,dat het een kwestie is van de stap zetten die niet is gezet toen de monetaire unie werd gecreëerd, namelijk naar een politieke unie''.

Euroredding

Tijdens het bezoek aan Canada bevestigde Merkel tevens dat ECB-president Mario Draghi er ,,alles aan zal doen'' om de euro te redden. Marktpartijen vatten dat op als een teken dat Duitsland zijn verzet tegen een nog grotere rol van de ECB in het bestrijden van de schuldencrisis en hulpverlening aan zwakke eurolanden zal laten varen.

In de AEX ging Air France-KLM aan kop met een winst van 4 procent. Een belangrijk deel van de piloten van Air France is akkoord gegaan met de reorganisatie die de luchtvaartmaatschappij wil doorvoeren. Chemieconcern DSM was de grootste daler met een min van 0,5 procent.

TMG

Bouwbedrijf BAM was de sterkste stijger in de MidKap met een plus van ruim 4 procent. Brunel volgde met een winst van 2,2 procent. De detacheerder heeft opnieuw een zeer sterk kwartaal achter de rug en verhoogt de verwachtingen voor de rest van het jaar. Volgens topman Jan Arie van Barneveld heeft het bedrijf ook veel vertrouwen in 2013. Bank en verzekeraar SNS Reaal stond onderaan met een min van 1,7 procent.

Op de lokale markt zakte Telegraaf Media Groep (TMG) ruim 7 procent. Het mediabedrijf zag de advertentie-inkomsten afgelopen halfjaar opnieuw sterk dalen en ziet daarom af van zijn eerdere winstvoorspelling.

De euro was 1,2360 dollar waard, tegen 1,2355 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 95,20 dollar per vat en Brentolie zakte 1 procent tot 114,19 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen