ANP24 jan '12 16:09

IMF: schuldencrisis zorgt voor recessie

WASHINGTON (ANP) - De schuldencrisis schaadt de groei van de internationale economie en drukt de eurozone dit jaar in een recessie. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een dinsdag gepresenteerd overzicht van de wereldeconomie.

Daarin roept het IMF politici nogmaals op de crisis te beëindigen en de economische groei te stimuleren. Landen die goedkoop geld kunnen lenen, of om andere redenen over genoeg financiële ruimte beschikken, moeten daarbij het tempo van hun bezuinigingsoperaties heroverwegen. Als zij teveel bezuinigen dan gaat de groei nog verder achteruit, waarschuwt het fonds.

Het ziet verder een belangrijke rol voor de Europese Centrale Bank (ECB) die met lage rentes en voldoende financiële middelen moet voorkomen dat de eurozone wegglijdt in een langdurige periode van deflatie. Daarnaast moet het noodfonds voor de eurolanden (ESM) worden uitgebreid, aldus het instituut.

Somberder

Het IMF is veel somberder over de economische groei dan bij de vorige ramingen, in september. Het gaat er nu vanuit dat de wereldeconomie dit jaar met 3,3 procent groeit, in plaats van met 4 procent. Voor de eurozone wordt een krimp van 0,5 procent voorspeld, terwijl 4 maanden geleden nog werd uitgegaan van een groei met 1,1 procent. Deze ramingen komen overeen met de cijfers die eind vorige week al uitlekten.

De hoge rentes op staatsobligaties, de druk op banken om hun kapitaal te versterken en de forse bezuinigingen die in veel landen worden doorgevoerd zetten een zware rem op de economische groei, concludeert het IMF. Vooral voor Italië en Spanje is het beeld somber, daar houdt de recessie waarschijnlijk ook volgend jaar aan.

VS en China

De Amerikaanse economie groeit dit jaar volgens het IMF met bijna 2 procent. Voor China wordt een groei van ruim 8 procent voorspeld, tegen 9,2 procent in 2011.

Het IMF gaf geen nieuwe raming voor de Nederlandse economie. Het Centraal Planbureau voorspelde in december dat die in 2012 met 0,5 procent krimpt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen