ANP8 feb '12 21:38

Amerikanen aangeklaagd in Egypte

CAÏRO (ANP) - 19 Amerikaanse medewerkers van ngo's die in Egypte vastzitten, zijn formeel aangeklaagd. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte dat woensdag bekend, nadat het de aanklacht had ontvangen.

Volgens de Egyptische justitie hebben de ngo's zich schuldig gemaakt aan ,,illegale politieke activiteiten". De ngo's zouden daarbij illegaal financiële steun hebben gekregen uit onder meer de Verenigde Staten. Enkele tientallen activisten zijn verdachten in de zaak. Onder de 19 Amerikanen is de zoon van minister van Transport Ray LaHood.

Volgens de rechters opereerden de onderzochte ngo's zonder vergunning. Ze hadden bovendien geen maatschappelijk doel, maar zouden ,,puur politiek" actief zijn geweest. De activisten werken voor ngo's die opkomen voor de democratie.

Buitenlandse belangen

Volgens de aanklacht steunden de ngo's echter Egyptische politici en partijen om ,,buitenlandse belangen te vertegenwoordigen".

De vervolging van de Amerikaanse activisten heeft tot woedende reacties geleid in Washington. Het Witte Huis waarschuwde dat de relatie tussen Egypte en de VS zal verslechteren als de Amerikaanse activisten worden vervolgd.

Drie vooraanstaande senatoren in de VS waarschuwden Egypte voor een ,,rampzalige breuk'' met Washington. Volgens de Republikeinse senatoren John McCain en Kelly Ayotte en de onafhankelijke Joe Lieberman staat de Amerikaanse financiële hulp aan Egypte op het spel. Die is momenteel ongeveer 950 miljoen euro per jaar.

Gerelateerde artikelen