ANP14 aug '12 12:46Aangepast op 14 aug '12 13:15

Verkoop mobiele telefoons gedaald

EGHAM (AFN) - De wereldwijde verkoop van mobiele telefoons aan eindgebruikers is in het tweede kwartaal van 2012 met 2,3 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. In totaal gingen 419 miljoen toestellen over de toonbank. Dat blijkt uit cijfers die marktonderzoeker Gartner dinsdag heeft gepubliceerd.

Volgens Gartner is de terugval te wijten aan de lastige economische omstandigheden. Ook wachten veel consumenten op de komst van een aantal nieuwe toestellen van bekende fabrikanten, zoals de langverwachteiPhone 5 van Apple.

De verkoop van smartphones steeg wel sterk, met 42,7 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2011. Smartphones zijn inmiddels goed voor 36,7 procent van het totale aantal mobiele telefoons.

Voorsprong

Uit de cijfers van Gartner blijkt verder dat marktleider Samsung zijn voorsprong op de concurrentie heeft vergroot. Het Zuid-Koreaanse bedrijf wist bijna 30 procent meer telefoons aan de man te brengen. De totale verkoop kwam uit op ruim 90 miljoen toestellen, waarvan ruim de helft smartphones waren.

Nokia bezet nog altijd de tweede plaats met een verkoop van ruim 83 miljoen telefoons. Het Finse bedrijf krijgt evenwel nauwelijks voet aan de grond op de lucratieve smartphonemarkt, die sterk groeit terwijl de markt voor 'ouderwetse' mobieltjes al een tijdje krimpt.

Het smartphonesegment wordt nog steeds gedomineerd door Samsung en Apple. De twee aartsrivalen hebben op dat terrein samen circa de helft van de markt in handen. Er zijn geen andere smartphonefabrikanten die ook maar in de buurt van een marktaandeel van 10 procent komen, aldus Gartner.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen