ANP21 dec '12 11:01Aangepast op 21 dec '12 11:18

Groei Britse economie lager dan verwacht

LONDEN (AFN) - De Britse economie is in het derde kwartaal met 0,9 procent gegroeid ten opzichte van de voorgaande periode. Dat blijkt uit een tweede raming die het nationale statistiekbureau vrijdag naar buiten heeft gebracht. In een eerste schatting werd nog uitgegaan van een expansie met 1 procent.

De handel droeg 0,5 procentpunt bij aan het bruto binnenlands product (bbp), tegen 0,7 procent in de eerste raming. Ook de consumentenbestedingen stegen minder hard dan eerder was voorzien. Het deel van van hun inkomen dat Britten opzij zetten op een spaarrekening, was in 3 jaar tijd niet zo groot.

Eerder deze week bleek ook uit de winkelverkopen in het Verenigd Koninkrijk dat de Britten de hand op de knip houden. De omzet van de detailhandel groeide niet in november. De loonontwikkeling blijft momenteel achter bij de inflatie, mede door de stijgende prijzen van elektriciteit en gas. Dat zet de koopkracht en koopbereidheid onder druk.

De Bank of England (BoE) voerde het afgelopen jaar een stimuleringsbeleid. De centrale bank zorgde dat extra liquiditeit beschikbaar kwam voor investeringen door schuldpapier op te kopen bij banken. Dat programma werd echter niet verlengd toen het onlangs afliep.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen