ANP7 mei '12 20:49Aangepast op 7 mei '12 21:13

Lagarde: bezuinig met mate

ZURICH (AFN) - De wereldwijde ontwikkelde economieën moeten stappen ondernemen om hun grote schulden terug te dringen, maar de juiste mix varieert per land. Dat zei IMF-directeur Christine Lagarde maandag tijdens een toespraak in Zürich.

,,We weten dat bezuinigingen groei afremmen en dat de effecten in een neergang erger zijn, dus het juiste tempo is essentieel. En het juiste tempo zal per land verschillen'', zei Lagarde.

,,Aangezien volgend jaar al aan de horizon te zien is, moeten landen een stevige hand op het stuur hebben. Als de groei tegenvalt, moeten ze zich houden aan de aangekondigde maatregelen, in plaats van aan de aangekondigde bezuinigingsdoelen'', zei ze. ,,In andere woorden, ze moeten een daling in de belastinginkomsten of een stijging in de uitgaven die veroorzaakt wordt door een zwakkere economie niet proberen te bestrijden.''

Lagarde sprak een dag na de verkiezingen in Frankrijk en Griekenland, waarbij de zittende partijen afgestraft werden. Vooral in Griekenland is er een sterke roep bij kiezers om bezuinigingen te schrappen. Lagardeerkende dat het debat van dit moment erg wordt bepaald door de afweging tussen 'bezuinigingen versus groei'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen