ANP2 mei '12 05:24

Aquarel Cézanne voor 17 miljoen geveild

NEW YORK (ANP) - Een kunstverzamelaar heeft op een veiling in New York 17 miljoen dollar (bijna 13 miljoen euro) neergeteld voor een aquarel van de Franse kunstschilder Paul Cézanne (1839-1906). Het gaat om een studie voor de beroemde serie Les Joueurs de Cartes (De Kaartspelers) van de post-impressionist. Veilinghuis Christie’s maakte de opbrengst dinsdag bekend.

Het werk was bijna 60 jaar zoek, totdat het onlangs opdook in de collectie van een overleden verzamelaar uit Texas. Tot dan toe moesten kunsthistorici en andere geïnteresseerden genoegen nemen met foto's van de aquarel.

Op de veiling werden nog meer topstukken van moderne en impressionistische kunstenaars verkocht voor forse bedragen. Het stilleven Les Pivoines (De Pioenrozen) van de Franse fauvist Henri Matisse bracht eveneens 17 miljoen dollar op.

De kunstmarkt focust zich woensdag op een volgende veiling: één van de vier versies van het beroemde schilderij De Schreeuw van de Noor Edvard Munch gaat dan onder de hamer bij het New Yorkse veilinghuis Sotheby’s. Kenners voorspellen dat er een recordbedrag neergeteld zal worden voor het werk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen