ANP1 sep '12 12:02

Tonio genomineerd voor NS Publieksprijs

A.F.Th. van der Heijden. ANP Kippa
A.F.Th. van der Heijden. ANP Kippa

AMSTERDAM (ANP) - De roman Tonio van schrijver A.F.Th. van der Heijden is een van de zes genomineerde boeken voor de NS Publieksprijs 2012. Dat maakte de stichting CPNB zaterdag bekend.

De 'requiemroman' Tonio is gebaseerd op het tragische ongeluk van de enige zoon van de auteur en zijn vrouw Mirjam Rotenstreich. Tonio van der Heijden kwam op eerste pinksterdag 2010 op 21-jarige leeftijd om het leven toen hij bij het Vondelpark in Amsterdam werd geschept door een auto. Met het boek won A.F.Th. van der Heijden in mei de Libris Literatuurprijs.

Behalve Tonio zijn En dan nog iets van Paulien Cornelisse, De Lance factor van Mart Smeets, Tegenlicht van Esther Verhoef, Noorderlicht van Suzanne Vermeer (pseudoniem van de inmiddels overleden schrijver Paul Goeken) en In mijn dromen van Simone van der Vlugt genomineerd voor de NS Publieksprijs. De zes oorspronkelijk Nederlandstalige boeken behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (juni 2011-juni 2012). Een selectiecomité van boekverkopers en bibliothecarissen maakte de keuze.

Het publiek kan via internet stemmen op een van de genomineerde titels. Daarnaast is er een 'kernjury' van 275 boekenliefhebbers die hun stem uitbrengen. Op 15 oktober wordt de winnaar bekend. De NS Publieksprijs is de enige jaarlijkse Nederlandse boekenprijs waarbij de lezer het laatste woord heeft.

Gerelateerde artikelen