ANP5 apr '12 08:11

'AEX begint hoger'

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs zal donderdag waarschijnlijk hoger beginnen in een poging wat van het verloren terrein terug te winnen.

Ook de andere Europese beurzen zullen waarschijnlijk met winsten openen. Koopjesjagers stappen voorzichtig weer in de markt na de forse koersafstraffing van een dag eerder. Beleggers maken zich ook op voor een lang weekend aangezien de beurzen vrijdag en maandag gesloten zijn.

,,De AEX opent 1 tot 2 punten hoger. Na de overreactie van een dag eerder, waarbij de AEX zijn volledige jaarwinst is kwijtgeraakt, volgt een korte herstelbeweging. De handel zal daarbij voorzichtig blijven in aanloop naar het lange weekend en het Amerikaanse banenrapport op vrijdag'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Fed

In het Verre Oosten lieten de beurzen donderdag overwegend verliezen zien in navolging van de negatieve stemming in Europa en New York. In Tokio noteerde de Nikkei een kwartier voor sluiting van de handel 0,4 procent lager.

De Europese beurzen gingen woensdag hard onderuit. Zorgen over de Europese schuldencrisis keerden terug na een tegenvallende obligatieveiling van Spanje en nieuwe slechte macrocijfers. Ook waren beleggers teleurgesteld dat de Federal Reserve voorlopig geen nieuwe steunmaatregelen zal nemen.

New York

De Amsterdamse AEX beleefde zelfs de sterkste koersdaling op één dag sinds vorig jaar augustus en sloot 2,5 procent lager op 313,87 punten. Daarmee is de index bijna terug op de eindstand van 2011, die 312,50 punten bedroeg. De MidKap-index verloor 3,6 procent tot 525,59 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tussen 2,3 en 2,8 procent.

De beurzen in New York werden woensdag meegetrokken door de zeer negatieve stemming in Europa en sloten voor de tweede dag op rij lager. De Dow-Jonesindex verloor 1 procent tot 13.074,75 punten. De S&P 500 daalde eveneens 1 procent tot 1398,96 punten en technologiebeurs Nasdaq eindigde 1,5 procent lager op 3068,09 punten.

De euro was donderdag voor opening van de aandelenbeurzen 1,3154 dollar waard, tegen 1,3130 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 102,25 dollar per vat en Brentolie klom ook 0,8 procent tot 123,33 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen