ANP26 mrt '12 10:04Aangepast op 26 mrt '12 10:23

Per uitgegeven euro 13 cent voor staat

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - Van iedere euro die een Nederlands huishouden uitgeeft, belandt 13 cent in de staatskas. Het gaat om indirecte belastingen zoals btw en accijnzen. De hoogste inkomens betalen naar verhouding minder indirecte belastingen dan de middeninkomens.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag heeft gepubliceerd. In 2010 gaf een Nederlands huishouden gemiddeld 32.500 euro uit. Daarvan is 4320 euro aan indirecte belastingen betaald.

Bijna 60 procent daarvan bestaat uit omzetbelasting (btw). In 2010 was een gemiddeld huishouden daaraan 2560 euro kwijt. Het leeuwendeel daarvan werd betaald voor goederen en diensten die onder het hoge tarief van 19 procent vallen. Aan het lage tarief van 6 procent dat geldt voor onder meer levensmiddelen en boeken, was een huishouden gemiddeld 400 euro kwijt. Aan accijnzen op bijvoorbeeld brandstof en rookwaar betaalde een huishouden gemiddeld 960 euro.

De hoogste inkomens zijn per uitgegeven euro minder kwijt aan indirecte belastingen dan de middeninkomens. Dat komt volgens het CBS doordat zij naar verhouding meer uitgeven aan producten en diensten waarover geen btw hoeft te worden betaald, zoals scholing en sport. Ook besteden zij relatief minder aan rookwaar en alcohol.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen