ANP6 feb '12 17:49

Griekenland zet AEX lager

AMSTERDAM (AFN) - De aanhoudende onzekerheid rond Griekenland zette de AEX-index en andere Europese beurzen maandag op verlies. Door de groeiende kans op een bankroet van het noodlijdende land deden beleggers maandag een stapje terug, na de positieve stemming van vorige week.

De Amsterdamse AEX-index sloot 0,4 procent (1,27 punt) lager op 325,06 punten. De MidKap noteerde een plus van 0,2 procent (0,97 punt) bij 530,78 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tussen de 0,1 en 0,7 procent achteruit.

Vorige week bereikten de Europese hoofdindices nog de hoogste standen in zes maanden tijd dankzij groeiend vertrouwen bij beleggers dat het dieptepunt van de wereldwijde economische crisis achter de rug is.

Nog altijd geen overeenstemming

De Griekse schuldencrisis gooide maandag roet in het eten. Griekse politici bereikten maandag nog altijd geen overeenstemming over de hervormingen die de EU en het IMF eisen in ruil voor nieuwe noodsteun. Daardoor heeft Griekenland de deadline waarbinnen moest worden voldaan aan de voorwaarden gemist, stelde de Europese Commissie. Een woordvoerder kon echter niet aangeven welke gevolgen dat heeft.

Als Griekse politici de vergaande bezuinigingen die de internationale geldschieters eisen niet steunen, dan dreigt Griekenland de beloofde nieuwe noodkredieten mis te lopen. Het land zou dan mogelijk al halverwege volgende maand niet meer aan zijn verplichtingen kunnen voldoen.

Europese banken

De onzekerheid over Griekenland zette de aandelen van Europese banken onder druk. Dit gold vooral voor Franse en Duitse banken, die relatief grote belangen hebben in Zuid-Europa. Crédit Agricole en SociétéGénérale leverden rond de 3 procent in. Deutsche Bank en Commerzbank werden ruim 1 procent minder waard. In Amsterdam ging ING 2,4 procent omlaag.

Defensieve aandelen deden het relatief goed. Zo noteerde telecomconcern KPN een plus van 0,4 procent en voedingsmiddelenconcern Unilever 0,3 procent hoger.

Dollar

De euro verloor maandag in eerste instantie terrein ten opzichte van de dollar, maar herstelde daarna tot het niveau van 1,3110 dollar ten tijde van het slot van de beurshandel op vrijdag.

TNT Express klom 1,7 procent. Het expressbedrijf droeg maandag twee eigen kandidaat-commissarissen voor en ging daarmee voorbij aan de wensen van de activistische aandeelhouder Jana. Die wilde met eigen kandidaten meer grip krijgen op het bedrijf.

Winnaar

SBM Offshore stond bovenaan de AEX met een winst van 2,3 procent. Het Financieele Dagblad schreef maandag op basis van een Noors onderzoeksrapport dat de schuld voor de dreigende strop bij het Noorse olieproject Yme niet alleen te wijten is aan SBM, maar ook aan de minderheidsaandeelhouders van het project.

Air France-KLM stond onderaan de AEX-index met een verlies van 4,1 procent. Air France moest maandag ongeveer 20 procent van de vluchten schrappen omdat piloten staakten tegen een Franse overheidsmaatregel.

De prijs van Amerikaanse olie zakte met 0,8 procent tot 97,07 dollar per vat. Brentolie steeg met 0,7 procent tot 115,37 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen