ANP25 jan '12 17:06

Tjeenk Willink 'in eenzame positie'

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - Herman Tjeenk Willink, de scheidende vicepresident van de Raad van State, is vaak in een eenzame positie geweest. Dat zei hij woensdag bij de presentatie van zijn eigen bundel Niet de beperking, maar de ruimte.

De eenzaamheid kwam door de dubbelrol waartoe hij zich genoodzaakt zag, vertelde hij: ,,In Den Haag werken en afstand tot het Haagse bewaren.''

Mirko Noordegraaf, hoogleraar bestuurs- en organisatiewetenschap en betrokken bij de samenstelling van het boek, zei dat Tjeenk Willink de Haagse wereld altijd een spiegel wist voor te houden, hoewel hij zelfs sinds de jaren '70 met de 'Haagse vierkante kilometer' verbonden is geweest. ,,Ook al zien anderen hem misschien als onderdeel van de Haagse elite, het Haagse pluche en de Haagse achterkamertjes, eigenlijk heeft hij zich steeds van de Haagse wereld afgekeerd, en dat is, zo kunnen we verklappen, eigenlijk alleen maar sterker geworden.''

Nadenken

Volgens Noordegraaf laat Tjeenk Willink de lezer over verscheidene vragen nadenken, bijvoorbeeld: Hoe kunnen we al doende dingen voor elkaar krijgen, zonder de weldenkendheid op te offeren en hoe zorgen we dat politici, ambtenaren en anderen zich aangesproken voelen, als het niet goed gaat?

Tjeenk Willink vindt dat de samenleving met ,,buitengewoon interessante vraagstukken'' te maken heeft. ,,Het kenmerk daarvan is dat die complex zijn.'' En al kunnen we proberen een en ander eenvoudiger uit te leggen, we mogen dat niet ontkennen, waarschuwde de vicepresident.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen