ANP25 apr '12 06:20Aangepast op 25 apr '12 10:48

Omzetdaling voor ASMI

ANP
ANP

ALMERE (AFN) - Toeleverancier aan de chipindustrie ASM International (ASMI) heeft de omzet, in lijn met de verwachtingen, in het eerste kwartaal zien afnemen. Dat meldde de onderneming woensdag.

De omzet zakte in de eerste verslagperiode van het jaar tot 311 miljoen euro, 28 procent minder dan dezelfde periode een jaar eerder en 12 procent lager dan in het vierde kwartaal van 2011.

Bij front-end, waar machines voor de productie van chips worden gemaakt, zakte de omzet op kwartaalbasis met 17 procent, terwijl bij back-end, waar producten voor het monteren en inpakken van chips worden gemaakt, de opbrengsten met 9 procent verminderden.

Efficiëntieproblemen

Bij front-end had het bedrijf last van ,,efficiëntieproblemen''. Volgens topman Chuck del Prado was er door de introductie van een aantal nieuwe producten sprake van inefficiënties bij het schrijven van uren en materialen. ,,We zijn ermee bezig om dit op te lossen.'' Ook was er sprake van hogere voorraden, vanwege een afnemende vraag in het vierde kwartaal.

ASMI behaalde in het eerste kwartaal een operationeel resultaat van 22 miljoen euro en een winst van 6 miljoen euro. Front-end behaalde een operationele winst van 2,9 miljoen euro, terwijl back-end een operationeel resultaat neerzette van 19 miljoen euro.

373 miljoen

Het orderboek van ASMI stond aan het eind van het kwartaal op 373 miljoen euro, van 331 miljoen euro aan het eind van het vierde kwartaal.

ASMI voorziet een enkelcijferige omzetafname voor front-end in het huidige tweede kwartaal bij een sterke orderinstroom. Back-end zal, gebaseerd op het huidige orderboek, een omzettoename realiseren.

Gerelateerde artikelen