ANP19 nov '12 08:17Aangepast op 19 nov '12 14:10

ING in 2015 weer helemaal op eigen benen

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - ING betaalt de resterende 3 miljard euro aan staatssteun plus 1,5 miljard euro premie in vier termijnen van elk 1,125 miljard euro terug. De eerste termijn wordt eind deze maand overgemaakt, de laatste uiterlijk in mei 2015. Dat maakte de bank en verzekeraar maandag bekend.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem verwelkomde de overeenkomst. ,,Met dit akkoord is verzekerd dat de belastingbetaler wordt beloond voor de steun die zij ING in 2008 heeft gegeven'', schreef de bewindsman maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Tot dusver heeft ING al 9 miljard euro terugbetaald aan aflossingen en premie. Het bedrijf sluit niet uit dat al eerder wordt afgelost, maar dat kan alleen de kapitaalbuffers dan ruim boven de norm blijven liggen die toezichthouders stellen, zei topman Jan Hommen in een toelichting.

Aangepast hervormingsplan

De regeling hoort bij een aangepast hervormingsplan waarvoor ING groen licht heeft gekregen van de Europese Commissie. ING moet reorganiseren omdat het in 2008 en 2009 staatssteun ontving om de kredietcrisis door te komen. De bank en verzekeraar had echter moeite te voldoen aan een aantal van de eisen die Brussel stelde, waarop een aangepast plan werd ingediend.

De Europese Commissie heeft de afgelopen maanden diepgravend onderzoek gedaan naar dat aangepaste plan en velde er maandag een positief oordeel over. Gezien de lastige marktomstandigheden mag ING langer doen over de afsplitsing van onder meer de Europese verzekeringstak, waar Nationale-Nederlanden onder valt.

Positief

Brussel heeft ook positief geoordeeld over het plan van ING om Westland Utrecht Bank (WUB), een onderdeel dat het tevergeefs heeft geprobeerd te verkopen, op te delen. De activiteiten worden voor een deel bij die van Nationale-Nederlanden Bank gevoegd, die samen met de verzekeringspoot wordt afgesplitst. Zo komt er, zoals de Europese Commissie had geëist, een concurrent bij in Nederland op gebied van hypotheken en sparen.

Voor het zover is moet de WUB nog wel geherstructureerd worden. Volgens belangenbehartiger Emanuel Geurts van vakbond De Unie betekent dat waarschijnlijk een verlies zo'n 85 arbeidsplaatsen. ,,Door het besluit van Europese Commissie krijgen de 700 werknemers van Westland Utrecht dus eindelijk duidelijkheid over het zwaard van Damocles dat al een hele tijd boven hun hoofd hing", aldus de vakbondsman.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen