ANP31 okt '12 07:34Aangepast op 31 okt '12 07:58

Crisis op staalmarkt raakt ArcelorMittal

LUXEMBURG (AFN) - 's Werelds grootste staalfabrikant ArcelorMittal heeft in het derde kwartaal een nettoverlies geleden van 709 miljoen dollar (547 miljoen euro). Vanwege de moeizame economische omstandigheden, de lagere staalprijzen en de zwakkere vraag wil het bedrijf het jaarlijkse dividend fors verlagen. Dat maakte ArcelorMittal woensdag bekend.

In het derde kwartaal van 2011 boekte het concern nog een nettowinst van 659 miljoen dollar. Analisten hadden voor het afgelopen kwartaal een verlies verwacht van 193 miljoen dollar. De omzet zakte tot 19,7 miljard dollar, van 24,2 miljard dollar een jaar eerder. Hier werd gerekend op 19,9 miljard dollar.

Het bedrijfsresultaat (ebitda) bedroeg 1,33 miljard dollar, tegen 2,4 miljard dollar een jaar eerder. Dit cijfer komt overeen met de prognoses.

Dividend

Voor heel 2012 gaf het staalconcern aan een ebitda te verwachten van circa 7 miljard dollar. De winstverwachting die eerder werd uitgesproken voor de tweede helft van dit jaar is niet langer geldig, aldus ArcelorMittal.

ArcelorMittal liet weten het jaarlijkse dividend vanaf 2013 te gaan verlagen tot 0,20 dollar per aandeel. In 2012 staat het dividend nog op 0,75 dollar per aandeel.

Schuld

Het staalconcern is bezig zijn enorme schuld terug te dringen, onder meer door bezittingen af te stoten, om zo de kredietwaardigheid te verbeteren. De dividendverlaging moet daar aan bijdragen. De schuld stond aan het einde van het derde kwartaal op 23,2 miljard dollar. Dit moet aan het einde van het jaar circa 22 miljard dollar worden.

De staalverschepingen van ArcelorMittal gingen in het afgelopen kwartaal met 8,3 procent omlaag tot 19,9 miljoen ton in vergelijking met de voorgaande periode. Op jaarbasis lagen de verschepingen 5,7 procent lager. Analisten rekenden op verschepingen van 20,5 miljoen ton.

Topman Lakshmi Mittal liet in een toelichting weten dat de toch al zwakke wereldwijde economie in het derde kwartaal nog meer tegenwind kreeg door de afkoeling in China. Dit resulteerde in zeer uitdagende marktomstandigheden, die naar verwachting in het vierde kwartaal zullen doorzetten, aldus Mittal.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen