ANP9 aug '12 00:22

Proces tegen vrouw gevallen Bo Xilai begint

Archiefbeeld van Bo Xilai. EPA
Archiefbeeld van Bo Xilai. EPA

PEKING (ANP) - Het proces tegen de vrouw van de in ongenade gevallen Chinese politicus Bo Xilai begint donderdag. Gu Kailai wordt beschuldigd van de moord op de Britse zakenman Neil Heywood, die zaken deed met haar man. Zij zou de moord hebben gepleegd met iemand die voor de familie werkte.

Gu zou Heywood in november hebben vermoord in de grote stad Chongqing. Haar man was daar de machthebber. De moord leidde tot de val van de veelbelovende en populaire Bo. Eerst zeiden lokale autoriteiten dat Heywood te veel had gedronken.

De val van Bo heeft volgens kenners geleid tot diepe verdeeldheid binnen de Chinese Communistische Partij, die deze herfst een nieuwe leiding kiest. Dat doet de partij eens in de 10 jaar. Bo geldt als een orthodoxe communist, die tegen een grotere rol van de markt in de economie is. Zijn rol binnen de Communistische Partij is nu echter helemaal uitgespeeld.

Medewerkers van de Britse ambassade mogen het proces bijwonen, dat plaatsvindt in Hefei. Dat is de hoofdstad van de provincie Anhui in het oosten van China.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen