ANP7 feb '12 16:28

Feitenoverzicht 'fluwelen revolutie' Cruijff

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De 'fluwelen revolutie' die Johan Cruijff ruim een jaar geleden ontketende om Ajax naar zijn ideeën te kunnen hervormen, is ontaard in een 'smerige oorlog'. Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen maanden.

20 september 2010: ,,Dit is Ajax niet meer'', schrijft Cruijff in zijn column in De Telegraaf. Hij is bereid bij Ajax in te stappen om de club te hervormen.

15 november: Cruijff roept oud-spelers van Ajax op zitting te nemen in de ledenraad.

6 december: Martin Jol stapt op als trainer van Ajax en wordt vervangen door Frank de Boer, een vertrouweling van Cruijff.

14 december: Zeven oud-spelers treden op voorspraak van Cruijff toe tot de ledenraad.

16 maart 2011: Cruijff presenteert een plan waarin oud-voetballers De Boer, Wim Jonk en Dennis Bergkamp het technische hart van Ajax vormen.

24 maart: Topberaad tussen de technische werkgroep van Cruijff, het bestuur en de directie van Ajax zet de verhoudingen op scherp. Volgens de clubleiding eist Cruijff de totale regie.

30 maart: Het bestuur en de rvc-leden van Ajax, onder wie voorzitter Uri Coronel, kondigen hun vertrek aan.

17 april: Algemeen directeur Rik van den Boog kondigt zijn vertrek aan.

6 juni: De ledenraad gaat akkoord met vijf nieuwe rvc-leden: Cruijff, Steven ten Have, Edgar Davids, Paul Römer en Marjan Olfers. Op 25 juli worden zij officieel benoemd. Cruijff is daarbij niet aanwezig.

12 augustus: Een delegatie van Ajax bezoekt Cruijff in Barcelona om de samenwerking te bespreken. Cruijff is boos dat de andere rvc-leden niets voelen voor Tscheu La Ling als nieuwe algemeen directeur.

15 september: Cruijff neemt de afgewezen Ling mee naar een rvc-vergadering.

25 oktober: De ledenraad benoemt een 'verzoeningscommissie' die de impasse binnen de rvc moet oplossen.

26 oktober: De NOS publiceert een brief waarin de overige rvc-leden Cruijff verwijten dat hij de komst van Marco van Basten heeft gefrustreerd.

9 november: Cruijff laat na overleg met de verzoeningscommissie weten niet uit de rvc te stappen.

16 november: Zonder medeweten van Cruijff stellen de overige vier rvc-leden Louis van Gaal voor als nieuwe algemeen directeur.

20 november: Cruijf geeft aan dat hij niet verder wil met de andere vier leden van de rvc. Het bestuur treedt formeel af.

27 november: Cruijff en tien jeugdtrainers nemen juridische stappen tegen de benoemingen van Martin Sturkenboom, Danny Blind en Louis van Gaal.

28 november: De ledenraad zegt het vertrouwen op in de voltallige raad van commissarissen. De raad van commissarissen stapt niet op.

6 december: In Haarlem dient het kort geding dat Johan Cruijff en jeugdtrainers van Ajax hebben aangespannen tegen de nv Ajax en de commissarissen Ten Have, Davids, Olfers en Römer.

12 december: De voorzieningenrechter schort de aanstellingen van Van Gaal en Sturkenboom op.

14 december: De nv Ajax en de vier commissarissen gaan in beroep tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter.

18 januari 2012: Het gerechtshof behandelt het hoger beroep in het kort geding tussen Cruijff en de nv Ajax en de vier commissarissen.

25 januari: Ling verliest een rechtszaak tegen Ten Have, die zijn uitspraken over Ling niet hoeft te rectificeren.

7 februari: Het gerechtshof in Amsterdam doet uitspraak in het hoger beroep, en oordeelt dat de voorgenomen benoemingen van Van Gaal en Sturkenboom niet rechtsgeldig zijn. De raad van commissarissen beraadt zich.

Gerelateerde artikelen